Zazwyczaj jadamy tradycyjne
krokiety z kapustą, czy mięsem, ale ich rodzajów może być, niemalże niezliczona
ilość. Naleśniki, które obok farszu są podstawowym składnikiem krokietów możemy
przecież nadziewać w różny sposób. Najczęściej do krokietów robi się jednak farsz
z kapusty zarówno świeżej, jak i kiszonej, mięsa, niekiedy też łączy się
kapustę z mięsem lub grzybami. Do nieco bardziej wyszukanych należą krokiety z
pieczarkami i żółtym serem, szpinakiem, czy soczewicą, ale właściwie to możemy
nadziewać je prawie wszystkim. Wystarczy odrobinę kulinarnej fantazji i można
stworzyć swoją własną recepturę krokietów.
Do zrobienia krokietów konieczne
jest, więc przygotowanie dowolnego farszu oraz naleśników. Moja dzisiejsza propozycja
to tradycyjne krokiety z mięsem, smaczne i pożywne, doskonałe z barszczem
czerwonym.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej, ¾
szklanki mleka rozcieńczonego wodą, 2 jajka, 1 łyżka oliwy, szczypta soli.
Wykonanie naleśników:
Do naczynia wlać rozcieńczone
wodą mleko, wbić całe jajka, wlać oliwę, dodać sól oraz mąkę. Wszystkie te
składniki wymiksować na gładkie naleśnikowe ciasto. Na patelnię wlać odrobinę
oleju, a następnie wlać łyżką wazową rozprowadzając po całej patelni porcję ciasta
naleśnikowego. Smażyć naleśniki kolejno z obu stron na złoty kolor.
Składniki na farsz mięsny:
500 gram ugotowanego mięsa(karkówka,
żeberka), 1 mała cebulka, pieprz i sól do smaku.
Wykonanie farszu:
Ugotowane mięso zmielić w
maszynce. Cebulkę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać i wymasować mięso
z cebulką i doprawić pieprzem i solą do smaku. Mięso do krokietów nie może być
zbyt chude, gdyż farsz będzie wtedy suchy, dlatego do przygotowania farszu lepsze
jest nieco bardziej tłuste mięso.
Wykonanie krokietów:
Na każdym naleśniku rozsmarować
farsz mięsny, podwinąć brzegi i zwinąć go w rulon. Następnie należy zanurzyć z
każdej strony w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć go w bułce tartej.
Tak przygotowane krokiety kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć ze
wszystkich stron do ich zarumienienia.
Krokiety z mięsem to być może
czasochłonne danie, jednak podane z barszczem czerwonym smakują rewelacyjnie.
Komentarze
Prześlij komentarz