Przepis na tradycyjne krokiety z mięsem


Zazwyczaj jadamy tradycyjne krokiety z kapustą, czy mięsem, ale ich rodzajów może być, niemalże niezliczona ilość. Naleśniki, które obok farszu są podstawowym składnikiem krokietów możemy przecież nadziewać w różny sposób. Najczęściej do krokietów robi się jednak farsz z kapusty zarówno świeżej, jak i kiszonej, mięsa, niekiedy też łączy się kapustę z mięsem lub grzybami. Do nieco bardziej wyszukanych należą krokiety z pieczarkami i żółtym serem, szpinakiem, czy soczewicą, ale właściwie to możemy nadziewać je prawie wszystkim. Wystarczy odrobinę kulinarnej fantazji i można stworzyć swoją własną recepturę krokietów.
Do zrobienia krokietów konieczne jest, więc przygotowanie dowolnego farszu oraz naleśników. Moja dzisiejsza propozycja to tradycyjne krokiety z mięsem, smaczne i pożywne, doskonałe z barszczem czerwonym.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej, ¾ szklanki mleka rozcieńczonego wodą, 2 jajka, 1 łyżka oliwy, szczypta soli.
Wykonanie naleśników:
Do naczynia wlać rozcieńczone wodą mleko, wbić całe jajka, wlać oliwę, dodać sól oraz mąkę. Wszystkie te składniki wymiksować na gładkie naleśnikowe ciasto. Na patelnię wlać odrobinę oleju, a następnie wlać łyżką wazową rozprowadzając po całej patelni porcję ciasta naleśnikowego. Smażyć naleśniki kolejno z obu stron na złoty kolor.
Składniki na farsz mięsny:
500 gram ugotowanego mięsa(karkówka, żeberka), 1 mała cebulka, pieprz i sól do smaku.
Wykonanie farszu:
Ugotowane mięso zmielić w maszynce. Cebulkę pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Wymieszać i wymasować mięso z cebulką i doprawić pieprzem i solą do smaku. Mięso do krokietów nie może być zbyt chude, gdyż farsz będzie wtedy suchy, dlatego do przygotowania farszu lepsze jest nieco bardziej tłuste mięso.
Wykonanie krokietów:
Na każdym naleśniku rozsmarować farsz mięsny, podwinąć brzegi i zwinąć go w rulon. Następnie należy zanurzyć z każdej strony w roztrzepanym jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć go w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć ze wszystkich stron do ich zarumienienia.
Krokiety z mięsem to być może czasochłonne danie, jednak podane z barszczem czerwonym smakują rewelacyjnie.

Komentarze