Pisząc o świątecznych ciastach
nie można pominąć wielkanocnej babki. Nawet najpiękniejszy mazurek, czy
najdostojniejszy sernik na kruchym będzie bardzo samotny na wielkanocnym stole
bez świątecznej, jakże pięknie wyglądającej babki.
Z jakiego rodzaju ciasta
będzie ona zrobiona, czy będzie to babka drożdżowa, czy ucierana, a może
piaskowa. Nie jest to już tak istotne, ważne jest, że jest ona obowiązkowym
ciastem na świątecznym stole.
Podaję przepis na cytrynową babkę
piaskową, którą bardzo prosto i szybko można przygotować.
Składniki:
5 jajek, 250 g masła lub
margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 szklanka mąki
ziemniaczanej, 1 niepełna szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 olejku
cytrynowego, skórka otarta z 1 cytryny, sok wyciśnięty z 1 cytryny, tłuszcz i
bułka tarta lub kasza manna do wysmarowania formy.
Wykonanie:
Całe jajka mikserem utrzeć z
cukrem zwykłym oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Obie mąki przesiać
przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło lub margarynę roztopić a
później przestudzić. Do utartych jajek z cukrami dodać tłuszcz, przesiane mąki
z proszkiem, olejek cytrynowy, wyciśnięty sok z cytryny oraz otartą z niej
skórkę. Długo miksować do uzyskania jednolitego gładkiego ciasta. Foremkę z kominem o średnicy 26 cm wysmarować
tłuszczem, a następnie obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Przelać do formy
przygotowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i piec
przez około 55 minut. Gdy babka wystygnie wyjąć ją z formy i położyć na dużym
talerzu.
Do dekoracji świątecznej babki
piaskowej najlepszy jest lukier. Można łatwo przygotować go z cukru pudru i
białka lub wody. Aby dodać jeszcze bardziej
efektywnego wyglądu babce można do lukru dodać nieco żółtego barwnika. Polaną
lukrem babkę można również dekoracyjnie posypać żółtymi cukrowymi kuleczkami.
Świąteczna piaskowa babka będzie
świetnie smakować i wyglądać, jeżeli do ciasta dodamy garść suszonej żurawiny.
Pięknie wyglądająca i świetnie
smakująca świąteczna cytrynowa piaskowa babka to ciasto, którego po prostu nie
może zabraknąć na wielkanocnym stole.
Komentarze
Prześlij komentarz