Przechowywanie pieczywa

Pieczywo należy do tych produktów, które nie posiadają zbyt długiej trwałości w przechowywaniu. Ze względu na swój charakterystyczny skład jest narażone na szybkie czerstwienie lub spleśnienie. Każdy z nas lubi świeży, pełen aromatu chleb. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, można nieco przedłużyć jego świeżość.
Przechowując pieczywo w domu warto je wyjąć z torebki papierowej lub folii, w której był przyniesiony ze sklepu. Temperatura pokojowa i szczelne owinięcie uniemożliwiają mu swobodne oddychanie, co w efekcie powoduje wilgotnienie konsystencji. Błędem jest pozostawianie pieczywa w lodówce, gdyż jedną z przyczyn szybkiego czerstwienia chleba, jest przechowywanie go w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza. Dobrym pomysłem jest zamrożenie świeżego chleba po przyniesieniu go do domu. Aby chleb zbyt szybko nie wysychał, należy go po wyjęciu z foliowego opakowania przełożyć do lnianych oddychających woreczków lub okryć go ściereczką.
Pieczywo najczęściej przechowujemy w chlebakach. Tutaj wybór jest dość duży. Przechowywane pieczywo potrzebuje odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Należy więc pamiętać, aby chlebak posiadał specjalne wywietrzniki. Zapobiegają one pleśnieniu pieczywa, zachowując na dłużej jego świeżość.
Chlebaki wykonane są z różnych materiałów, tańszych i droższych. Zwolennicy ekologii postawią na chlebak drewniany, który idealnie chroni pieczywo przed niekorzystnymi procesami, zapewniając świeżość i jakość przez kilka dni. Popularnością cieszą się chlebaki ze stali nierdzewnej, które również dobrze chronią nasz chleb, i tak jak plastikowe, są prostsze w myciu. Dużą wartość posiadają chlebaki z ceramiki. Ceramika doskonale utrzymuje temperaturę panującą wewnątrz chlebaka, reguluje wilgotność, co w konsekwencji wpływa na zachowanie świeżości pieczywa.
Niezależnie od rodzaju chlebaka, należy dbać o jego czystość, pozbywać się okruchów. Można też, w zależności od materiału wykonania przemyć go wodą z octem, co zapobiegnie powstawaniu pleśni. Należy też pamiętać, że każdy rodzaj pieczywa ma inną trwałość. Najszybciej wysycha chleb pszenny, zaś chleby żytnie i pełnoziarniste posiadają więcej błonnika, który wiąże wodę, tym samym sprzyja dłuższej świeżości chleba.

Komentarze