Pieczywo należy do tych produktów, które nie posiadają
zbyt długiej trwałości w przechowywaniu. Ze względu na swój
charakterystyczny skład jest narażone na szybkie czerstwienie lub spleśnienie. Każdy
z nas lubi świeży, pełen aromatu chleb. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu,
można nieco przedłużyć jego świeżość.
Przechowując pieczywo w domu warto je wyjąć z torebki
papierowej lub folii, w której był przyniesiony ze sklepu. Temperatura pokojowa
i szczelne owinięcie uniemożliwiają mu swobodne oddychanie, co w efekcie
powoduje wilgotnienie konsystencji. Błędem jest pozostawianie pieczywa w
lodówce, gdyż jedną z przyczyn szybkiego czerstwienia chleba, jest
przechowywanie go w temperaturze od 0 do 4 stopni Celsjusza. Dobrym pomysłem
jest zamrożenie świeżego chleba po przyniesieniu go do domu. Aby chleb zbyt
szybko nie wysychał, należy go po wyjęciu z foliowego opakowania przełożyć
do lnianych oddychających woreczków lub okryć go ściereczką.
Pieczywo najczęściej przechowujemy w chlebakach. Tutaj
wybór jest dość duży. Przechowywane pieczywo potrzebuje odpowiedniej cyrkulacji
powietrza. Należy więc pamiętać, aby chlebak posiadał specjalne wywietrzniki. Zapobiegają
one pleśnieniu pieczywa, zachowując na dłużej jego świeżość.
Chlebaki wykonane są z różnych materiałów, tańszych i
droższych. Zwolennicy ekologii postawią na chlebak drewniany, który idealnie
chroni pieczywo przed niekorzystnymi procesami, zapewniając świeżość i jakość
przez kilka dni. Popularnością cieszą się chlebaki ze stali nierdzewnej, które
również dobrze chronią nasz chleb, i tak jak plastikowe, są prostsze w myciu.
Dużą wartość posiadają chlebaki z ceramiki. Ceramika doskonale utrzymuje
temperaturę panującą wewnątrz chlebaka, reguluje wilgotność, co w konsekwencji
wpływa na zachowanie świeżości pieczywa.
Niezależnie od
rodzaju chlebaka, należy dbać o jego czystość, pozbywać się okruchów. Można też,
w zależności od materiału wykonania przemyć go wodą z octem, co zapobiegnie
powstawaniu pleśni. Należy też pamiętać, że każdy rodzaj pieczywa ma inną
trwałość. Najszybciej wysycha chleb pszenny, zaś chleby żytnie i pełnoziarniste
posiadają więcej błonnika, który wiąże wodę, tym samym sprzyja dłuższej świeżości
chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz