Pieczywo tostowe

Niemal każdy kraj posiada po kilka odmian pieczywa, sposobów jego pieczenia i zastosowania. Niemal każdy rodzaj pieczywa ma swoją własną i niekiedy ciekawą historię. Dzięki przenikaniu się kultur oraz migracji ludności, następowało zapożyczanie różnych odmian pieczywa. Niektóre z nich, po różnych modyfikacjach są znane w wielu krajach na świecie. W dziejach pieczywa zdarzały się też niemal rewolucyjne odkrycia, z których korzystamy do dzisiejszego dnia.
Przykładem takiego międzynarodowego pieczywa może być chleb tostowy. Jak podają różne źródła, chleb tostowy zaczęto wypiekać w drugiej połowie osiemnastego wieku. Pojawił się on wówczas we Francji oraz Holandii. Niektóre źródła mówią też o krajach wspólnoty brytyjskiej, dzięki którym ten rodzaj chleba trafiał na inne kontynenty. Bardzo dużą popularnością chleb tostowy cieszy się również w Ameryce, a do masowego rozprzestrzenienia się tego chleba przyczyniła się pewna firma kolejowa, sprzedając taki chleb w swoich restauracyjnych wagonach. W Polsce w latach dziewięćdziesiątych uchodził on niemal za hit. Większość z nas zetknęła się z tym pieczywem w roli smakowitych tostów z żółtym serem, zapiekanych w tosterach, a serwowanych na śniadania, kolację lub okazjonalne młodzieżowe imprezy.
Dziś chleb tostowy, mimo że nadal cieszy się popularnością, bywa dość mocno krytykowany za zbyt długi, często ze sztucznymi wspomagaczami skład. Są jednak piekarnie, które starają się wytwarzać ten chleb bez zbędnej ingerencji polepszaczy i utrwalaczy. Warto poświęcić trochę czasu na czytanie składów i znaleźć odpowiedni produkt, by nie musieć całkowicie rezygnować ze smakowitych tostów. Może to być chleb tostowy trzy ziarna, powstały z kilku rodzajów mąk, z dodatkiem słonecznika, sezamu oraz lnu.
Pieczywo, a zwłaszcza chleb tostowy kupujemy dziś w wersji pokrojonej i zapakowanej, i uważamy to za oczywistość. Ale nie zawsze tak było. Dopiero w 1912 roku niejaki Otto Frederick Rohwedder wymyślił maszynę do krojenia chleba, a 28 lipca 1928 roku, po wprowadzeniu systemu pakowania, można było kupić pierwsze bochenki pokrojonego i zapakowanego pieczywa. Od tamtej pory nastąpił kolosalny przełom w całym przemyśle piekarniczym.

Komentarze