Niemal każdy kraj posiada po kilka odmian pieczywa,
sposobów jego pieczenia i zastosowania. Niemal każdy rodzaj pieczywa ma swoją
własną i niekiedy ciekawą historię. Dzięki przenikaniu się kultur oraz migracji
ludności, następowało zapożyczanie różnych odmian pieczywa. Niektóre z nich, po
różnych modyfikacjach są znane w wielu krajach na świecie. W dziejach
pieczywa zdarzały się też niemal rewolucyjne odkrycia, z których korzystamy do
dzisiejszego dnia.
Przykładem takiego międzynarodowego pieczywa może być chleb
tostowy. Jak podają różne źródła, chleb tostowy zaczęto wypiekać w drugiej
połowie osiemnastego wieku. Pojawił się on wówczas we Francji oraz Holandii.
Niektóre źródła mówią też o krajach wspólnoty brytyjskiej, dzięki którym ten
rodzaj chleba trafiał na inne kontynenty. Bardzo dużą popularnością chleb
tostowy cieszy się również w Ameryce, a do masowego rozprzestrzenienia się tego
chleba przyczyniła się pewna firma kolejowa, sprzedając taki chleb w swoich
restauracyjnych wagonach. W Polsce w latach dziewięćdziesiątych uchodził on
niemal za hit. Większość z nas zetknęła się z tym pieczywem w roli smakowitych
tostów z żółtym serem, zapiekanych w tosterach, a serwowanych na
śniadania, kolację lub okazjonalne młodzieżowe imprezy.
Dziś chleb tostowy, mimo że nadal cieszy się
popularnością, bywa dość mocno krytykowany za zbyt długi, często ze sztucznymi wspomagaczami
skład. Są jednak piekarnie, które starają się wytwarzać ten chleb bez zbędnej
ingerencji polepszaczy i utrwalaczy. Warto poświęcić trochę czasu na czytanie
składów i znaleźć odpowiedni produkt, by nie musieć całkowicie rezygnować ze smakowitych
tostów. Może to być chleb tostowy trzy ziarna, powstały z kilku rodzajów mąk,
z dodatkiem słonecznika, sezamu oraz lnu.
Pieczywo, a zwłaszcza chleb tostowy kupujemy dziś w
wersji pokrojonej i zapakowanej, i uważamy to za oczywistość. Ale nie
zawsze tak było. Dopiero w 1912 roku niejaki Otto Frederick Rohwedder wymyślił
maszynę do krojenia chleba, a 28 lipca 1928 roku, po wprowadzeniu systemu
pakowania, można było kupić pierwsze bochenki pokrojonego i zapakowanego
pieczywa. Od tamtej pory nastąpił kolosalny przełom w całym przemyśle
piekarniczym.
Komentarze
Prześlij komentarz