Naleśniki z serem i rodzynkami

Nie tylko ciasta. Na niedzielny deser można podać również wspaniałe naleśniki z serem. Jeżeli komuś takie danie wydaje się zbyt powszednie, może je wzbogacić na wiele sposobów. Naleśniki z serem w znakomity sposób uzupełniają się z rodzynkami, kawałkami owoców lub owocowym musem. Taką owocową wersję prezentuję poniżej.

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 2 jaja, szczypta soli, 1 łyżka oleju + olej do smażenia
Składniki na nadzienie:
50 dag tłustego sera, 2 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jaja, 150 ml kwaśnej śmietany, 10 dag rodzynek, 2 cytryny
Mus do naleśników: 25 dag świeżych malin, 5 łyżek cukru

Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, wodą, przesianą mąką i szczyptą soli. Pod koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Powinno być jednolite i gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć z obu stron na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju.
Ser dokładnie utrzeć z miękkim masłem, żółtkami i oboma cukrami. Pod koniec ucierania dodać śmietanę, startą skórkę z cytryn i sparzone wcześniej rodzynki. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową.
Farszem smarować naleśniki, zawijać w rulony, następnie każdy z nich przekroić ukośnie na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 25 minut.
Maliny przebrać, odłożyć kilka większych sztuk. Resztę zmiksować z cukrem na mus. Naleśniki podawać z musem ozdobione odłożonymi malinami.

Naleśniki z serem można wzbogacić innymi owocami. Zamiast rodzynek, wykorzystując pełnie lata, można dodać świeże owoce pokrojone w kostkę. Nadzienie serowe będzie wspaniale smakowało z pokrojonymi gruszkami lub brzoskwiniami.

Komentarze