Zbliżają się święta wielkanocne,
zatem niejedna domowa gospodyni zastanawia się już nad rodzajem ciasta, jakie
zrobi w tym roku na świąteczny stół. Podobnie, jak święta Bożego Narodzenia
mają swoje tradycyjne wypieki, o których zresztą pisano na tym blogu, tak samo
na święta wielkanocne przygotowuje się specjalne ciasta. Z pewnością do tych
świątecznych ciast należą mazurki, o których dzisiaj napiszę.
Mazurki są typowo polskim
przysmakiem. Liczne jego odmiany i rodzaje były doskonalone przez pokolenia cukierników.
Przepisy na mazurki stanowiły kiedyś kulinarną tajemnicę rodzinną przekazywaną
córkom przez matki. Dzisiaj mamy w zasięgu ręki niezliczoną ilość receptór na
te ciasta. Kilka przepisów można chociażby znaleźć na blogu Nowej Piekarni.
Zanim rozpoczniemy wypiekanie wielkanocnych mazurków warto, więc skorzystać z
któregoś z nich.
Do przyrządzania mazurków
wykorzystuje się wszelkie rodzaje ciasta, począwszy od kruchego i półkruchego
poprzez drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, do makaronikowego włącznie. Można je
również robić na waflach lub opłatkach.
Niektóre mazurki przygotowuje się jedynie z rozmaitych mas i lukrów.
Jedną z charakterystycznych cech
mazurków jest ich prostokątny lub kwadratowy kształt. Zdobi się je obficie
różnorodnymi elementami dekoracyjnymi. Najczęściej używa się do zdobienia tych
ciast owoców w cukrze, orzechów, skórki pomarańczowej, migdałów, rozmaitych
słodkich mas bądź ozdobnie formowanych kolorowych lukrów. Niektóre mazurki
przygotowuje się z kilku rodzajów ciast, do których obficie dodaje się bakalie,
owoce w cukrze lub orzechy. Takie bogactwo i obfitość rozmaitych produktów jest
charakterystyczne dla tego rodzaju ciast.
Mazurki kroi się na małe
prostokątne kawałki i podaje, jako pyszny słodki deser na zakończenie
świątecznego śniadania do kawy lub herbaty.
Mazurki to niezwykle słodkie
tradycyjne wielkanocne ciasta, które bogato i obficie dekorowane zdobią
świąteczne wielkanocne stoły w wielu polskich domach.
Komentarze
Prześlij komentarz