Nadszedł czas na wielkanocne mazurki


Zbliżają się święta wielkanocne, zatem niejedna domowa gospodyni zastanawia się już nad rodzajem ciasta, jakie zrobi w tym roku na świąteczny stół. Podobnie, jak święta Bożego Narodzenia mają swoje tradycyjne wypieki, o których zresztą pisano na tym blogu, tak samo na święta wielkanocne przygotowuje się specjalne ciasta. Z pewnością do tych świątecznych ciast należą mazurki, o których dzisiaj napiszę. 
Mazurki są typowo polskim przysmakiem. Liczne jego odmiany i rodzaje były doskonalone przez pokolenia cukierników. Przepisy na mazurki stanowiły kiedyś kulinarną tajemnicę rodzinną przekazywaną córkom przez matki. Dzisiaj mamy w zasięgu ręki niezliczoną ilość receptór na te ciasta. Kilka przepisów można chociażby znaleźć na blogu Nowej Piekarni. Zanim rozpoczniemy wypiekanie wielkanocnych mazurków warto, więc skorzystać z któregoś z nich.
Do przyrządzania mazurków wykorzystuje się wszelkie rodzaje ciasta, począwszy od kruchego i półkruchego poprzez drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, do makaronikowego włącznie. Można je również robić na waflach lub opłatkach.  Niektóre mazurki przygotowuje się jedynie z rozmaitych mas i lukrów.
Jedną z charakterystycznych cech mazurków jest ich prostokątny lub kwadratowy kształt. Zdobi się je obficie różnorodnymi elementami dekoracyjnymi. Najczęściej używa się do zdobienia tych ciast owoców w cukrze, orzechów, skórki pomarańczowej, migdałów, rozmaitych słodkich mas bądź ozdobnie formowanych kolorowych lukrów. Niektóre mazurki przygotowuje się z kilku rodzajów ciast, do których obficie dodaje się bakalie, owoce w cukrze lub orzechy. Takie bogactwo i obfitość rozmaitych produktów jest charakterystyczne dla tego rodzaju ciast.
Mazurki kroi się na małe prostokątne kawałki i podaje, jako pyszny słodki deser na zakończenie świątecznego śniadania do kawy lub herbaty.
Mazurki to niezwykle słodkie tradycyjne wielkanocne ciasta, które bogato i obficie dekorowane zdobią świąteczne wielkanocne stoły w wielu polskich domach. 

 

Komentarze