Na śniadanie tosty francuskie


Zapewne wszyscy wiemy, że chleb tostowy nie należy do najzdrowszego rodzaju pieczywa. Czasem jednak lubimy przygotować szybkie śniadanie złożone z ciepłych i smacznych tostów. Możemy z chleba tostowego szybko przygotować smaczne, choć mało zdrowe i bardzo kaloryczne tosty z szynką i serem. Możemy też wykorzystać chleb tostowy oraz jajka i zrobić na patelni tosty francuskie. Do takich tostów doskonale nadaje się zwykły chleb tostowy, ale znakomity jest także oferowany przez Nową Piekarnię chleb tostowy trzy ziarnia. Pieczywo tostowe ma tę zaletę, że możemy je dosyć długo przechowywać, dlatego zawsze może być w zasięgu ręki w domowej kuchni. Jajka zazwyczaj też zawsze mamy, więc do zrobienia pysznych tostów francuskich potrzebne już będą tylko nasze chęci.
A oto moja podpowiedź, jak zrobić prostej szybkie, ale jakże smaczne tosty francuskie.
Do zrobienia tostów potrzebny będzie oczywiście chleb tostowy, przy czym polecam chleb tostowy trzy ziarnia, świeże jajka, dobra śmietana, przyprawy i tłuszcz do smażenia (najlepszy jest olej roślinny). Przygotowując tosty francuskie należy do płaskiej miseczki wbić całe jajka i roztrzepać je widelcem, dodać śmietanę (na 2 jajka około 1 łyżka śmietany) oraz przyprawy i ponownie roztrzepać wszystkie składniki. Wystarczy odrobinę soli ziołowej i pieprzu, jeśli bowiem przesadzimy z różnymi przyprawami możemy zepsuć naturalny smak tostów francuskich. Ja czasami lubię też dodatkowo wycisnąć do roztrzepanych jajek ząbek czosnku. Bardzo fajnym pomysłem jest też dodanie pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę lub nawet startą na tarce świeżą czerwoną paprykę. 
Na patelnię trzeba wlać odrobinę oleju i rozgrzać tłuszcz. Kromki zwykłego chleba tostowego, ewentualnie chleba tostowego trzy ziarnia maczać w roztrzepanych jajkach i kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć tosty na średnim ogniu z obydwu stron przez około 2 minuty.
Tosty najlepiej smakują jeszcze gorące, prosto z patelni. Można je także polać keczupem, ale to już wedle własnego uznania.
Przecież nasze śniadanie nie zawsze musi być przygotowane na bazie zdrowego pieczywa. Jeżeli oczywiście nie liczymy kalorii i nie mamy zdrowotnych przeciwskazań możemy zacząć dzień od smacznych tostów. Warto, więc zawsze mieć w kuchni chleb tostowy. 

Komentarze