Zapewne wszyscy wiemy, że chleb
tostowy nie należy do najzdrowszego rodzaju pieczywa. Czasem jednak lubimy
przygotować szybkie śniadanie złożone z ciepłych i smacznych tostów. Możemy z
chleba tostowego szybko przygotować smaczne, choć mało zdrowe i bardzo
kaloryczne tosty z szynką i serem. Możemy też wykorzystać chleb tostowy oraz
jajka i zrobić na patelni tosty francuskie. Do takich tostów doskonale nadaje
się zwykły chleb tostowy, ale znakomity jest także oferowany przez Nową
Piekarnię chleb tostowy trzy ziarnia. Pieczywo tostowe ma tę zaletę, że możemy
je dosyć długo przechowywać, dlatego zawsze może być w zasięgu ręki w domowej
kuchni. Jajka zazwyczaj też zawsze mamy, więc do zrobienia pysznych tostów
francuskich potrzebne już będą tylko nasze chęci.
A oto moja podpowiedź, jak zrobić
prostej szybkie, ale jakże smaczne tosty francuskie.
Do zrobienia tostów potrzebny
będzie oczywiście chleb tostowy, przy czym polecam chleb tostowy trzy ziarnia,
świeże jajka, dobra śmietana, przyprawy i tłuszcz do smażenia (najlepszy jest
olej roślinny). Przygotowując tosty francuskie należy do płaskiej miseczki wbić
całe jajka i roztrzepać je widelcem, dodać śmietanę (na 2 jajka około 1 łyżka
śmietany) oraz przyprawy i ponownie roztrzepać wszystkie składniki. Wystarczy
odrobinę soli ziołowej i pieprzu, jeśli bowiem przesadzimy z różnymi
przyprawami możemy zepsuć naturalny smak tostów francuskich. Ja czasami lubię
też dodatkowo wycisnąć do roztrzepanych jajek ząbek czosnku. Bardzo fajnym
pomysłem jest też dodanie pokrojonej w bardzo drobną kosteczkę lub nawet startą
na tarce świeżą czerwoną paprykę.
Na patelnię trzeba wlać odrobinę
oleju i rozgrzać tłuszcz. Kromki zwykłego chleba tostowego, ewentualnie chleba
tostowego trzy ziarnia maczać w roztrzepanych jajkach i kłaść na patelnię z
rozgrzanym olejem. Smażyć tosty na średnim ogniu z obydwu stron przez około 2
minuty.
Tosty najlepiej smakują jeszcze
gorące, prosto z patelni. Można je także polać keczupem, ale to już wedle
własnego uznania.
Przecież nasze śniadanie nie
zawsze musi być przygotowane na bazie zdrowego pieczywa. Jeżeli oczywiście nie
liczymy kalorii i nie mamy zdrowotnych przeciwskazań możemy zacząć dzień od
smacznych tostów. Warto, więc zawsze mieć w kuchni chleb tostowy.
Komentarze
Prześlij komentarz