Czas na pieczenie
mazurków ciąg dalszy. W tym przepisie chciałbym wam zaproponować mocno
cytrynowy mazurek. Wiem, że ostatnimi czasy piszę dużo o tych ciastach, ale nic
na to nie poradzę. Przedświąteczny Wielkanocny czas oraz fakt, że uwielbiam te
ciasto, sprawia, że aktualnie jest ono na pierwszym miejscu.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram mąki pszennej;
- 150 gram kostki do pieczenia;
- szczypta sól1;
- łyżeczka cukru;
- trzy łyżki wody;
Masa cytrynowa
- dwie cytryny;
- dwa duże kurze jajka;
- 80 gram cukru pudru;
- 80 gram kostki do pieczenia;
Dekoracja
- kandyzowane plastry cytryny;
- płatki migdałowe;
Pora na przygotowanie
naszego ciasta. Musimy nasze wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i
posiekać. Pamiętajmy, że jeżeli ciasto jest bardzo suche, musimy dodać trochę
zimnej wody. Następnie wykładamy nasze ciasto na posypany mąką stół i
zagniatamy rytmicznie. Potem zawijamy w folię i odkładamy na około pół godziny,
najlepiej do lodówki. Trzeba teraz rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami
papieru do pieczenia, tak żeby nam powstał cienki placek. Wycinamy z ciasta
prostokąt o wymiarach dna formy 17 cm na 27 cm, i wkładamy go do formy.
Pamiętajmy, żeby posmarować ciasto na brzegach wodą, żeby można było przykleić
do niego wałeczek z ciasta. Ciasto, które nam pozostanie jeszcze raz zagniatamy
i robimy z niego długi wałeczek. Wykładamy na ciasto w foremce, pamiętając żeby
stworzyć rant. Delikatnie dociskamy. Teraz nakłuwamy ciasto widelcem i
wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około kwadrans.
Dochodzimy do etapu, kiedy musimy umyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę, a potem
wycisnąć sok. Sok oraz skórkę wkładamy do rondelka, dodajemy roztrzepane jajka,
cukier puder oraz kostkę do pieczenia. Masę podgrzewamy w kąpieli wodnej
delikatnie mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie gotuj! Teraz musimy przestudzić
masę, a potem wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy plastrami kandyzowanej
cytryny oraz płatkami migdałowymi. Należy pamiętać, że jeżeli dłużej przechowujemy
na masie cytrynowej mogą pokazać się pęknięcia.
Smacznego ciasta!
Komentarze
Prześlij komentarz