Mazurek mocno cytrynowy



  Czas na pieczenie mazurków ciąg dalszy. W tym przepisie chciałbym wam zaproponować mocno cytrynowy mazurek. Wiem, że ostatnimi czasy piszę dużo o tych ciastach, ale nic na to nie poradzę. Przedświąteczny Wielkanocny czas oraz fakt, że uwielbiam te ciasto, sprawia, że aktualnie jest ono na pierwszym miejscu.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram mąki pszennej;
- 150 gram kostki do pieczenia;
- szczypta sól1;
- łyżeczka cukru;
- trzy łyżki wody;
Masa cytrynowa
- dwie cytryny;
- dwa duże kurze jajka;
- 80 gram cukru pudru;
- 80 gram kostki do pieczenia;
Dekoracja
- kandyzowane plastry cytryny;
- płatki migdałowe;
  Pora na przygotowanie naszego ciasta. Musimy nasze wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i posiekać. Pamiętajmy, że jeżeli ciasto jest bardzo suche, musimy dodać trochę zimnej wody. Następnie wykładamy nasze ciasto na posypany mąką stół i zagniatamy rytmicznie. Potem zawijamy w folię i odkładamy na około pół godziny, najlepiej do lodówki. Trzeba teraz rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak żeby nam powstał cienki placek. Wycinamy z ciasta prostokąt o wymiarach dna formy 17 cm na 27 cm, i wkładamy go do formy. Pamiętajmy, żeby posmarować ciasto na brzegach wodą, żeby można było przykleić do niego wałeczek z ciasta. Ciasto, które nam pozostanie jeszcze raz zagniatamy i robimy z niego długi wałeczek. Wykładamy na ciasto w foremce, pamiętając żeby stworzyć rant. Delikatnie dociskamy. Teraz nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około kwadrans. Dochodzimy do etapu, kiedy musimy umyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę, a potem wycisnąć sok. Sok oraz skórkę wkładamy do rondelka, dodajemy roztrzepane jajka, cukier puder oraz kostkę do pieczenia. Masę podgrzewamy w kąpieli wodnej delikatnie mieszając, aż zacznie gęstnieć. Nie gotuj! Teraz musimy przestudzić masę, a potem wykładamy na podpieczony spód. Dekorujemy plastrami kandyzowanej cytryny oraz płatkami migdałowymi. Należy pamiętać, że jeżeli dłużej przechowujemy na masie cytrynowej mogą pokazać się pęknięcia.
  Smacznego ciasta!

Komentarze