Są takie dni kiedy brakuje nam pomysłu na bezmięsny
obiad. Wówczas jedną z ciekawszych opcji może być podanie ciepłych krokietów.
Nie muszą to być najbardziej tradycyjne i dłuższe w przygotowaniu krokiety
z kapustą i grzybami. Wszechstronność tego dania pozwala na zastosowanie
różnego rodzaju farszu. Na niniejszym blogu można odnaleźć kilka ciekawych
propozycji przygotowania tego dania. Dziś prezentuję przepis na krokiety z
nadzieniem z jajek i żółtego sera.
Składniki na ciasto:
200 g mąki, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 2 jaja, 1
łyżeczka oleju
Składniki na farsz:
4 jajka, 1 cebula, 100 g sera żółtego startego na tarce, 1 łyżeczka
oleju, szczypta soli, papryki oraz pieprzu
Dodatkowo jajko i bułka tarta do obtoczenia krokietów
Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką, szczyptą soli i wodą. Pod
koniec dodać łyżeczkę oleju, wymieszać. Powinno być jednolite i gładkie ciasto.
Po wymieszaniu składników, ciasto na naleśniki powinno odpocząć przez około 30
minut w pokojowej temperaturze, aby mąka napęczniała. Po tym czasie usmażyć
cienkie naleśniki.
Jajka ugotować na twardo i rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić i
podsmażyć na oleju. Dodać wraz z serem do jajek. Doprawić solą, papryką i
pieprzem, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na naleśniki, zawinąć krokiety, obtoczyć w
jajku i bułce tartej. Krokiety usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników wyjdą nam krokieciki dla czterech osób.
Krokiety z
powyższego przepisu można przygotowywać na praktycznie każdą okazję i nie są
czasochłonne w przygotowaniu. Do tego podane składniki występują niemal w
każdej kuchni.
Komentarze
Prześlij komentarz