Krokiety z nadzieniem z jajek i żółtego sera

Są takie dni kiedy brakuje nam pomysłu na bezmięsny obiad. Wówczas jedną z ciekawszych opcji może być podanie ciepłych krokietów. Nie muszą to być najbardziej tradycyjne i dłuższe w przygotowaniu krokiety z kapustą i grzybami. Wszechstronność tego dania pozwala na zastosowanie różnego rodzaju farszu. Na niniejszym blogu można odnaleźć kilka ciekawych propozycji przygotowania tego dania. Dziś prezentuję przepis na krokiety z nadzieniem z jajek i żółtego sera.

Składniki na ciasto:
200 g mąki, szczypta soli, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 2 jaja, 1 łyżeczka oleju
Składniki na farsz:
4 jajka, 1 cebula, 100 g sera żółtego startego na tarce, 1 łyżeczka oleju, szczypta soli, papryki oraz pieprzu
Dodatkowo jajko i bułka tarta do obtoczenia krokietów

Wykonanie:
Jajka zmiksować z mlekiem, przesianą mąką, szczyptą soli i wodą. Pod koniec dodać łyżeczkę oleju, wymieszać. Powinno być jednolite i gładkie ciasto. Po wymieszaniu składników, ciasto na naleśniki powinno odpocząć przez około 30 minut w pokojowej temperaturze, aby mąka napęczniała. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki.
Jajka ugotować na twardo i rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać wraz z serem do jajek. Doprawić solą, papryką i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na naleśniki, zawinąć krokiety, obtoczyć w jajku i bułce tartej. Krokiety usmażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników wyjdą nam krokieciki dla czterech osób.

Krokiety z powyższego przepisu można przygotowywać na praktycznie każdą okazję i nie są czasochłonne w przygotowaniu. Do tego podane składniki występują niemal w każdej kuchni.

Komentarze