Kolorowe ciasto serowe bez pieczenia

Wielkanocne ciasta to niezwykle bogaty dorobek polskiej tradycji kulinarnej. Na naszych stołach zagoszczą wspaniałe mazurki, dostojne baby, nie zabraknie też aromatycznego sernika na kruchym oraz tradycyjnej paschy. Wielkanocny stół słynie z bogactwa kolorów. Dlatego też, aby jeszcze bardziej podkreślić jego świąteczny wystrój, proponuję ciasto serowe w kształcie tortu, wzbogacone dodatkiem galaretek. Zaletą tego ciasta jest to, że nie musimy się martwić o jego pieczenie, a piekarnik wykorzystamy na upieczenie innych ciast lub mięsa. Przepis poniżej.

Składniki:
1 kg twarogu do serników, 1 galaretka o smaku kiwi, 1 galaretka pomarańczowa, 1 galaretka wiśniowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Wykonanie:
Twaróg zemleć, podzielić na trzy części. Każdą galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Galaretki odstawić, muszą ostygnąć i zacząć tężeć. Na dnie tortownicy o średnicy około 23 centymetry rozłożyć okrągłe biszkopty.
Do każdej części twarogu dodać po jednej tężejącej galaretce i dokładnie wymieszać. Na ułożone biszkopty wylać masę z wiśniową galaretką, na nią masę z galaretką pomarańczową, a na koniec masę z galaretką kiwi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Powinno całkowicie stężeć. Wierzch ciasta można w dowolny sposób udekorować.

Przepis na ciasto serowe z galaretkami można w dowolny sposób modyfikować, dobierając swoje ulubione smaki oraz kolory. Tak podane ciasto może być ciekawą konkurencją dla tradycyjnego sernika na kruchym lub klasycznego sernika z rodzynkami.

Komentarze