Wielkanocne ciasta to niezwykle bogaty dorobek
polskiej tradycji kulinarnej. Na naszych stołach zagoszczą wspaniałe mazurki, dostojne
baby, nie zabraknie też aromatycznego sernika na kruchym oraz tradycyjnej
paschy. Wielkanocny stół słynie z bogactwa kolorów. Dlatego też, aby jeszcze
bardziej podkreślić jego świąteczny wystrój, proponuję ciasto serowe w
kształcie tortu, wzbogacone dodatkiem galaretek. Zaletą tego ciasta jest to, że
nie musimy się martwić o jego pieczenie, a piekarnik wykorzystamy na
upieczenie innych ciast lub mięsa. Przepis poniżej.
Składniki:
1 kg twarogu do serników, 1 galaretka o smaku kiwi, 1 galaretka
pomarańczowa, 1 galaretka wiśniowa, 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Twaróg zemleć, podzielić na trzy części. Każdą galaretkę rozpuścić w
jednej szklance gorącej wody. Galaretki odstawić, muszą ostygnąć i zacząć
tężeć. Na dnie tortownicy o średnicy około 23 centymetry rozłożyć okrągłe
biszkopty.
Do każdej części twarogu dodać po jednej tężejącej galaretce i dokładnie
wymieszać. Na ułożone biszkopty wylać masę z wiśniową galaretką, na nią masę z
galaretką pomarańczową, a na koniec masę z galaretką kiwi.
Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Powinno całkowicie stężeć.
Wierzch ciasta można w dowolny sposób udekorować.
Przepis na
ciasto serowe z galaretkami można w dowolny sposób modyfikować, dobierając
swoje ulubione smaki oraz kolory. Tak podane ciasto może być ciekawą konkurencją
dla tradycyjnego sernika na kruchym lub klasycznego sernika z rodzynkami.
Komentarze
Prześlij komentarz