Święta przed nami. Niemal w każdym domu na świątecznym
stole pojawić się może sernik na kruchym spodzie lub klasyczny sernik wiedeński.
Może pojawić się też sernik z rodzynkami, sernik z wiśnią lub sernik na zimno
z galaretką. Przeróżne wersje, smaki, nazwy.
Najważniejszą rzeczą, która niemal w całości decyduje
o końcowym sukcesie jest dobór odpowiedniego sera i jego właściwe „potraktowanie”
przed finałowym upieczeniem.
Najlepszym rozwiązaniem na tradycyjne serniki będzie kupno twarogu w
twardej kostce. Aby sernik posiadał kremową konsystencję i był pozbawiony
grudek, powinien być zmielony dwukrotnie lub nawet trzykrotnie. Na sernik
najlepiej sprawdzi się twaróg tłusty lub półtłusty. Jeżeli posiadamy chudy
twaróg, należy dodać do niego masło lub margarynę. Dzięki temu zabiegowi będzie
bardziej aksamitny i smaczniejszy. Jeżeli decydujemy się na twaróg z wiaderka,
powinien on po wyjęciu zachowywać swój kształt i nie posiadać wodnistej
konsystencji. Należy też uważać, aby w jego składzie nie znajdowały się
sztuczne składniki lub zagęstniacze takie jak guma guar. Twaróg o rzadszej
konsystencji można za to wykorzystać w sernikach na zimno, do których dodajemy
żelatynę lub galaretki. Dodatek mąki ziemniaczanej, budyniu lub kaszy manny zwiąże
masę z rzadszego lub chudego twarogu, a upieczony sernik będzie miał zwartą
konsystencję. Jeżeli twaróg jest zbyt gęsty, a tak bywa w przypadku mocno
tłustych, można go rozrzedzić odrobiną śmietany kremówki.
Wielu z nas zwraca uwagę na puszystą konsystencję
sernika. Uzyskamy ją dodając jajka w przybliżeniu dwa do czterech na
kilogram twarogu. Ale można też więcej. Jest wiele przepisów mówiących o ośmiu
lub nawet dziesięciu jajkach. Dobrą puszystość uzyskamy poprzez dodanie ubitej
piany z białek. Należy jednak pamiętać, że zbyt intensywne mieszanie masy
serowej i napowietrzanie jej, dodatek wspomnianej piany lub proszku do
pieczenia (nie zawsze jest to konieczne), może spowodować opadnięcie ciasta lub
jego pękanie w trakcie pieczenia.
Dobry ser to
podstawa. Zapewni on wymarzony wypiek, niezależnie czy będzie to sernik na
kruchym spodzie, czy też w klasycznej wiedeńskiej postaci.
Komentarze
Prześlij komentarz