Jaki ser na sernik?

Święta przed nami. Niemal w każdym domu na świątecznym stole pojawić się może sernik na kruchym spodzie lub klasyczny sernik wiedeński. Może pojawić się też sernik z rodzynkami, sernik z wiśnią lub sernik na zimno z galaretką. Przeróżne wersje, smaki, nazwy.
Najważniejszą rzeczą, która niemal w całości decyduje o końcowym sukcesie jest dobór odpowiedniego sera i jego właściwe „potraktowanie” przed finałowym upieczeniem.
Najlepszym rozwiązaniem na tradycyjne serniki będzie kupno twarogu w twardej kostce. Aby sernik posiadał kremową konsystencję i był pozbawiony grudek, powinien być zmielony dwukrotnie lub nawet trzykrotnie. Na sernik najlepiej sprawdzi się twaróg tłusty lub półtłusty. Jeżeli posiadamy chudy twaróg, należy dodać do niego masło lub margarynę. Dzięki temu zabiegowi będzie bardziej aksamitny i smaczniejszy. Jeżeli decydujemy się na twaróg z wiaderka, powinien on po wyjęciu zachowywać swój kształt i nie posiadać wodnistej konsystencji. Należy też uważać, aby w jego składzie nie znajdowały się sztuczne składniki lub zagęstniacze takie jak guma guar. Twaróg o rzadszej konsystencji można za to wykorzystać w sernikach na zimno, do których dodajemy żelatynę lub galaretki. Dodatek mąki ziemniaczanej, budyniu lub kaszy manny zwiąże masę z rzadszego lub chudego twarogu, a upieczony sernik będzie miał zwartą konsystencję. Jeżeli twaróg jest zbyt gęsty, a tak bywa w przypadku mocno tłustych, można go rozrzedzić odrobiną śmietany kremówki.
Wielu z nas zwraca uwagę na puszystą konsystencję sernika. Uzyskamy ją dodając jajka w przybliżeniu dwa do czterech na kilogram twarogu. Ale można też więcej. Jest wiele przepisów mówiących o ośmiu lub nawet dziesięciu jajkach. Dobrą puszystość uzyskamy poprzez dodanie ubitej piany z białek. Należy jednak pamiętać, że zbyt intensywne mieszanie masy serowej i napowietrzanie jej, dodatek wspomnianej piany lub proszku do pieczenia (nie zawsze jest to konieczne), może spowodować opadnięcie ciasta lub jego pękanie w trakcie pieczenia.
Dobry ser to podstawa. Zapewni on wymarzony wypiek, niezależnie czy będzie to sernik na kruchym spodzie, czy też w klasycznej wiedeńskiej postaci.

Komentarze