Czy pieczywo jest tuczące?


Panuje dość powszechna opinia, że pieczywo jest tuczące. Większość osób będących na diecie odchudzającej rezygnuje z pieczywa. Czy jest to właściw a opinia, i czy rzeczywiście należy rezygnować z pieczywa, jeśli chce się schudnąć? Niektórzy też zastępują tradycyjny chleb dietetycznym pieczywem chrupkim, lekkim chlebem tostowym lub jak mogłoby się wydawać równie lekkim, ale bardziej zdrowym chlebem tostowym trzy ziarnia. Czy jest to odpowiednie postępowanie?
Według dietetyków pieczywo jest niezbędnym produktem żywieniowym naszego menu, nawet wtedy, gdy się odchudzamy. Absolutnie nie należy, więc rezygnować z pieczywa, należy jednak odpowiednio dobrać jego rodzaj.
Pieczywo białe jest rzeczywiście tuczące i to właśnie z niego należy zrezygnować. Ten typ pieczywa zawiera jedynie śladowe ilości witamin, minerałów i cennego błonnika, a wszystkie jego odżywcze składniki zostają odrzucone w procesie przemiału mąki. Właśnie, dlatego pieczywo białe jest źródłem jedynie „pustych kalorii”. Poza tym niska zawartość błonnika w białym pieczywie sprawia, że jego indeks glikemiczny jest wysoki. Powoduje to skoki poziomu cukru i szybko nawracające uczucie głodu. 
Opinia, że pieczywo chrupkie jest niskokaloryczne i najlepsze przy odchudzaniu też nie do końca jest prawdziwa. Owszem jedna kromka pieczywa chrupkiego ma zaledwie 25 kalorii a jedna kromka tradycyjnego chleba razowego 70 kalorii. Wynika to jednak z faktu, iż pieczywo chrupkie jest lekkie, bo puste w środku. Przeliczając kaloryczność w 100 gramach pieczywa chrupkiego i chleba zwykłego jego niskokaloryczność staje pod wielkim znakiem zapytania.
Zarówno zwykły chleb tostowy, jak i nieco zdrowszy chleb tostowy trzy ziarnia nie jest odpowiednim wyborem, kiedy chcemy zadbać o smukłą sylwetkę. Chleb tostowy to przecież także białe pieczywo, na dodatek zawierające tłuszcze, cukry oraz liczne polepszacze. Zatem wszystkie typy chleba tostowego, nawet wypiekanego z mąki graham ze względu na zawartość tłuszczów są znacznie bardziej kaloryczne od zwykłego chleba. Chcąc zrzucić zbędne kilogramy lepiej, więc zrezygnować z chleba tostowego a nawet z zdrowszego chleba tostowego trzy ziarnia.
Jak przekonują dietetycy najodpowiedniejsze w diecie niskokalorycznej jest pieczywo pełnoziarniste, razowe pieczywo żytnie i pszenne. Ciemne pieczywo jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz nieocenionego przy odchudzaniu błonnika. Zwrócić należy jednak uwagę, by było to prawdziwe razowe pieczywo, by nie było ono ciemne jedynie z nazwy i wyglądu. Razowy chleb nie tylko dostarczy nam wielu odżywczych składników, ale też jest syty i zjadamy go znacznie mniej niż innych rodzajów pieczywa.
Pieczywo jest głównym źródłem energii w naszym organizmie, dlatego nie należy go eliminować z diety nawet niskokalorycznej. Nie należy ulegać powszechnej, lecz błędnej opinii, że jest ono tuczące i kaloryczne, zależy to, bowiem od jego rodzaju.

Komentarze