Panuje dość powszechna opinia, że
pieczywo jest tuczące. Większość osób będących na diecie odchudzającej
rezygnuje z pieczywa. Czy jest to właściw a opinia, i czy rzeczywiście należy rezygnować
z pieczywa, jeśli chce się schudnąć? Niektórzy też zastępują tradycyjny chleb
dietetycznym pieczywem chrupkim, lekkim chlebem tostowym lub jak mogłoby się
wydawać równie lekkim, ale bardziej zdrowym chlebem tostowym trzy ziarnia. Czy
jest to odpowiednie postępowanie?
Według dietetyków pieczywo jest
niezbędnym produktem żywieniowym naszego menu, nawet wtedy, gdy się odchudzamy.
Absolutnie nie należy, więc rezygnować z pieczywa, należy jednak odpowiednio
dobrać jego rodzaj.
Pieczywo białe jest rzeczywiście
tuczące i to właśnie z niego należy zrezygnować. Ten typ pieczywa zawiera
jedynie śladowe ilości witamin, minerałów i cennego błonnika, a wszystkie jego
odżywcze składniki zostają odrzucone w procesie przemiału mąki. Właśnie,
dlatego pieczywo białe jest źródłem jedynie „pustych kalorii”. Poza tym niska
zawartość błonnika w białym pieczywie sprawia, że jego indeks glikemiczny jest
wysoki. Powoduje to skoki poziomu cukru i szybko nawracające uczucie głodu.
Opinia, że pieczywo chrupkie jest
niskokaloryczne i najlepsze przy odchudzaniu też nie do końca jest prawdziwa.
Owszem jedna kromka pieczywa chrupkiego ma zaledwie 25 kalorii a jedna kromka
tradycyjnego chleba razowego 70 kalorii. Wynika to jednak z faktu, iż pieczywo
chrupkie jest lekkie, bo puste w środku. Przeliczając kaloryczność w 100
gramach pieczywa chrupkiego i chleba zwykłego jego niskokaloryczność staje pod wielkim
znakiem zapytania.
Zarówno zwykły chleb tostowy, jak
i nieco zdrowszy chleb tostowy trzy ziarnia nie jest odpowiednim wyborem, kiedy
chcemy zadbać o smukłą sylwetkę. Chleb tostowy to przecież także białe
pieczywo, na dodatek zawierające tłuszcze, cukry oraz liczne polepszacze. Zatem
wszystkie typy chleba tostowego, nawet wypiekanego z mąki graham ze względu na
zawartość tłuszczów są znacznie bardziej kaloryczne od zwykłego chleba. Chcąc
zrzucić zbędne kilogramy lepiej, więc zrezygnować z chleba tostowego a nawet z zdrowszego
chleba tostowego trzy ziarnia.
Jak przekonują dietetycy
najodpowiedniejsze w diecie niskokalorycznej jest pieczywo pełnoziarniste,
razowe pieczywo żytnie i pszenne. Ciemne pieczywo jest bogatym źródłem witamin
i minerałów oraz nieocenionego przy odchudzaniu błonnika. Zwrócić należy jednak
uwagę, by było to prawdziwe razowe pieczywo, by nie było ono ciemne jedynie z
nazwy i wyglądu. Razowy chleb nie tylko dostarczy nam wielu odżywczych
składników, ale też jest syty i zjadamy go znacznie mniej niż innych rodzajów
pieczywa.
Pieczywo jest głównym źródłem
energii w naszym organizmie, dlatego nie należy go eliminować z diety nawet
niskokalorycznej. Nie należy ulegać powszechnej, lecz błędnej opinii, że jest
ono tuczące i kaloryczne, zależy to, bowiem od jego rodzaju.
Komentarze
Prześlij komentarz