Co to jest wielkanocna pascha?


Wielkanoc tuż tuż, ale na przygotowanie świątecznej paschy nie jest jeszcze za późno. To deser, który przygotowuje się najlepiej dzień przed podaniem, więc można go zrobić nawet w sobotę przed Wielkanocą.
Pascha to tradycyjny deser wielkanocny pochodzący z północnej Rosji. Tradycyjna pascha przygotowywana jest z twarogu lub mleka, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i mnóstwa innych bakalii. Powinna mieć kształt ściętej piramidy, ozdobionej bakaliami najczęściej rodzynkami i skórką pomarańczową.
Tradycyjna rosyjska pascha przygotowywana i podawana jest wyłącznie jeden raz w roku właśnie na Wielkanoc. Ma symboliczne znaczenie, zawarte w niej mleko i jajka symbolizują wiosenne odrodzenie a duża ilość cukru i bakalii luksus i bogactwo, natomiast kształt ściętej piramidy ma nawiązywać do grobu Chrystusa. To deser pochodzący z Rosji, ale znany jest także w Polsce zwłaszcza w rodzinach wywodzących się z kresów wschodnich pielęgnujących stare narodowe tradycje. W tych właśnie polskich domach jest ona świątecznym ciastem i często zastępstwem sernika na kruchym.
Istnieją dwa sposoby przygotowywania tradycyjnej świątecznej paschy, na zimno i na ciepło. Paschę na zimno przyrządza się szybciej, ale krótko nadaje się ona do spożycia, bo zaledwie 2 do 3 dni, natomiast pascha robiona na ciepło jest bardzo dobra nawet przez tydzień. Paschę na zimno przygotowuje się z świeżego twarogu ucieranego z masłem, śmietaną, żółtkami, cukrem, no i bakaliami. Przy robieniu paschy na gorąco składniki na nią podczas zagotowywania warzą się i ścinają.
Do przygotowania paschy potrzebny jest świeży twaróg, jak najbardziej suchy, dokładnie odciśnięty z nadmiaru serwatki. Do dobrej paschy potrzebne są też w dużej ilości rozmaite bakalie, które obficie dodaje się zarówno do środka, jak i na wierzch ciasta.
Pascha musi mieć też nadany odpowiedni kształt ściętej piramidki. W Rosji do tradycyjnej paschy w każdym domu była tak zwana pasocznica. Służyła ona zarówno do odsączania, jak i do formowania kształtu paschy. Była to forma złożone z pięciu drewnianych deseczek, od środka dodatkowo rzeźbionych, by po ich ściągnięciu z ciasta pascha miała ozdobnie grawerowany wierzch. Obecnie do odsączenia i uformowania wielkanocnej paschy można użyć wyłożonego ściereczką durszlaka. Paschę odsącza i formuje się pod obciążeniem przez kilkanaście godzin w chłodnym miejscu. Po tym czasie wyjmuje się ją z „formy” i ozdabia bakaliami.
W większości polskich domów tradycyjnym świątecznym ciastem jest zapewne sernik na kruchym, ale są również domy, w których pascha jest najistotniejszym wielkanocnym deserem.

Komentarze