Zdarza się, że pieczenie ciast niesie ze sobą odrobinę
niepewności lub nawet dreszczyk emocji. Zależy nam przecież na dobrym
upieczeniu ciasta. Jednak nie zawsze jesteśmy z tego pieczenia zadowoleni, mimo
iż dokładamy wszelkich starań w trakcie przygotowania wypieku. Na szczęście mamy
dość dużą grupę ciast, które nie wymagają pieczenia, a mimo to smakują równie
dobrze. Poniżej kolejna propozycja ciasta, które zamiast piekarnika będzie
potrzebowało lodówki.
Składniki:
150 g biszkoptów, 125 g masła, 600 g twarożku naturalnego, 300 g jogurtu
naturalnego, 75 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 6 płaskich łyżek
żelatyny, 3 jabłka, 80 g posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Biszkopty należy rozkruszyć na drobno i wymieszać z miękkim masłem.
Następnie wyłożyć masę na dno tortownicy, włożyć do lodówki. Masa powinna
stwardnieć.
Twarożek ubić z jogurtem, cukrem i trzema łyżkami soku z cytryny.
Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać
z kremem jogurtowym.
Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, a
następnie skropić jedną łyżeczką soku z cytryny.
Gdy biszkoptowy spód będzie odpowiednio twardy, rozprowadzić na nim
połowę kremu. Poukładać plasterki jabłek i posypać orzechami. Następnie
rozprowadzić drugą połowę kremu, wygładzając powierzchnię.
Aby krem stężał, wstawić do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą
noc. Przed podaniem udekorować plastrami jabłek i orzechami.
Tak przygotowane
ciasto, z dodatkiem jabłek i włoskich orzechów, będzie ciekawym deserem na
rodzinne popołudnie przy kawie.
Komentarze
Prześlij komentarz