Ciasto jogurtowe bez pieczenia

Zdarza się, że pieczenie ciast niesie ze sobą odrobinę niepewności lub nawet dreszczyk emocji. Zależy nam przecież na dobrym upieczeniu ciasta. Jednak nie zawsze jesteśmy z tego pieczenia zadowoleni, mimo iż dokładamy wszelkich starań w trakcie przygotowania wypieku. Na szczęście mamy dość dużą grupę ciast, które nie wymagają pieczenia, a mimo to smakują równie dobrze. Poniżej kolejna propozycja ciasta, które zamiast piekarnika będzie potrzebowało lodówki.

Składniki:
150 g biszkoptów, 125 g masła, 600 g twarożku naturalnego, 300 g jogurtu naturalnego, 75 g cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 6 płaskich łyżek żelatyny, 3 jabłka, 80 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Biszkopty należy rozkruszyć na drobno i wymieszać z miękkim masłem. Następnie wyłożyć masę na dno tortownicy, włożyć do lodówki. Masa powinna stwardnieć.
Twarożek ubić z jogurtem, cukrem i trzema łyżkami soku z cytryny. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać z kremem jogurtowym.
Jabłka umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w plastry, a następnie skropić jedną łyżeczką soku z cytryny.
Gdy biszkoptowy spód będzie odpowiednio twardy, rozprowadzić na nim połowę kremu. Poukładać plasterki jabłek i posypać orzechami. Następnie rozprowadzić drugą połowę kremu, wygładzając powierzchnię.
Aby krem stężał, wstawić do lodówki na trzy godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować plastrami jabłek i orzechami.

Tak przygotowane ciasto, z dodatkiem jabłek i włoskich orzechów, będzie ciekawym deserem na rodzinne popołudnie przy kawie.

Komentarze