Ciasta zawsze od
czegoś trzeba zacząć. Nie bierze się przepisu, któremu nie podołamy, tylko od
najprostszych. Nie jestem pewnie wyjątkiem, że szukałem przepisów jak
najprostszych a zarazem smacznych. Dlatego dziś zaproponuje wam proste ciasto
drożdżowe. Dodatkowo nie ma potrzeby, żeby je zagniatać. Zapraszam.
Składniki:
- 100 gram świeżych drożdży;
- cztery jajka;
- jedna szklanka cukru;
- jedna szklanka oleju;
- cztery i pół szklanki mąki;
- jedna szklanka letniego mleka;
- jeden cukier waniliowy ( najlepiej całe opakowanie, tj. 16
gram);
- dodatkowo owoce (owoce dowolne, można np. trzy pokrojone w
słupki jabłka);
Pora na wykonanie
naszego ciasta. Pierwszym krokiem jest przygotowanie głębokiego naczynia.
Następnie musimy podgrzać lekko mleko. Po trzeba na dno naczynia wlać nasze
ciepłe mleko. Kolejnym krokiem jest pokruszenie drożdży. Teraz trzeba posypać
na mleko pokruszone drożdże. Dodać całe jaja. Czas dodać cukier oraz cukier
waniliowy. Teraz dodajemy olej. Musimy teraz to wszystko mocno, bez leniwienia
się, wymieszać łyżką tak, aby się wszystkie składniki wymieszały. Po mieszaniu
należy wsypać mąkę i już nie można nam tego dotykać, ani mieszać. Teraz będzie
chwila wytchnienia, bo trzeba przykryć ściereczką oraz pozostawić na dobre trzy
godziny, żeby nam to wyrosło. Kiedy miną już te trzy godziny, to mieszamy
wszystko dokładnie łyżką w celu połączenia się składników. W między czasie
musimy wysmarować dużą blachę masłem albo margaryną. Potem musimy przełożyć
nasze ciasto do blachy. Pamiętajmy, że przed włożeniem do piekarnika należy
zostawić je jeszcze na około kwadrans, w celu podrośnięcia. Ostatnim etapem
jest położenie owoców na wierzch naszego ciasta.
Rodzaj owoców i ilość jest
dobrowolna. Jeżeli ktoś chce to śmiało może zrobić jeszcze do tego kruszonkę i ją
dodać. Przepisów na kruszonkę znajdziecie w internecie masę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz