Chleb z bakaliami

Na przestrzeni kilku ostatnich lat doczekaliśmy się ogromnej ilości różnego rodzaju pieczywa. Własne modyfikacje, zmieniające się potrzeby, a także otwartość granic powodują powstawanie nowych odmian pieczywa. Oprócz znanego nam od lat codziennego chleba i bułek, możemy cieszyć się z dostępności pieczywa odpowiadającego naszym zdrowotnym potrzebom. Są też tacy, którzy cenią sobie w pieczywie jego ciekawy, inny od codziennego smak. Bywa on często związany z zawartością różnych dodatków. Poniżej prezentuję przepis na chleb z bakaliami o nieco słodkawym smaku.

Składniki:
500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 42 g drożdży, 0,5 l letniej wody, 2 łyżki octu winnego, 300 g sezamu, 100 g suszonych śliwek bez pestek, 100 g migdałów w połówkach, 1 łyżeczka tymianku

Wykonanie:
Sezam uprażyć na złoty kolor. Śliwki pokroić na ćwiartki. Mąkę wymieszać z solą. Dodać śliwki, tymianek, 80 g migdałów oraz sezam (2 łyżki odłożyć). Drożdże rozmieszać w letniej wodzie i wlać do suchych składników, dodać ocet. Ciasto należy dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem przez około 3 – 4 minuty. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki. Wierzch posypać sezamem i resztą migdałów. Piec około 75 minut w temperaturze 225 stopni.

Często poszukujemy nowych smakowych doznań. Warto wówczas urozmaicić pieczywo dodatkiem suszonych śliwek, orzechów lub innymi bakaliami. Chleb z powyższego przepisu sprawdzi się doskonale jako przekąska na podwieczorek.

Komentarze