Na przestrzeni kilku ostatnich lat doczekaliśmy się
ogromnej ilości różnego rodzaju pieczywa. Własne modyfikacje, zmieniające się
potrzeby, a także otwartość granic powodują powstawanie nowych odmian pieczywa.
Oprócz znanego nam od lat codziennego chleba i bułek, możemy cieszyć się z
dostępności pieczywa odpowiadającego naszym zdrowotnym potrzebom. Są też tacy,
którzy cenią sobie w pieczywie jego ciekawy, inny od codziennego smak. Bywa on
często związany z zawartością różnych dodatków. Poniżej prezentuję przepis na
chleb z bakaliami o nieco słodkawym smaku.
Składniki:
500 g mąki pszennej, 2 łyżeczki soli, 42 g drożdży, 0,5 l letniej wody, 2
łyżki octu winnego, 300 g sezamu, 100 g suszonych śliwek bez pestek,
100 g migdałów w połówkach, 1 łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Sezam uprażyć na złoty kolor. Śliwki pokroić na ćwiartki. Mąkę wymieszać
z solą. Dodać śliwki, tymianek, 80 g migdałów oraz sezam (2 łyżki odłożyć).
Drożdże rozmieszać w letniej wodzie i wlać do suchych składników, dodać
ocet. Ciasto należy dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem przez około 3 – 4
minuty. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki. Wierzch posypać
sezamem i resztą migdałów. Piec około 75 minut w temperaturze 225 stopni.
Często
poszukujemy nowych smakowych doznań. Warto wówczas urozmaicić pieczywo
dodatkiem suszonych śliwek, orzechów lub innymi bakaliami. Chleb z powyższego
przepisu sprawdzi się doskonale jako przekąska na podwieczorek.
Komentarze
Prześlij komentarz