Babka pomarańczowo-cytrynowa


  Czas przed Wielkanocą to czas na przygotowywanie świątecznych wypieków. Nie tylko mazurki górują na Polskich stołach, lecz ciastem, jakim jest babka także ma swoje miejsce. Dziś chciałbym zaproponować przepis nie na typowo tradycyjną babkę, ale babkę pomarańczowo-cytrynową. Nie wiem czy lubicie stawiać na świątecznym stole wypieki, które są nowe, ale wiadomo, że wypada iść z biegem czasu. Składniki i przepis zamieszczam poniżej.
Składniki:
- 250 gram kostki do pieczenia Kasia;
- 250 gram cukru pudru;
- jedna cytryna;
- jedna pomarańcza;
- sześć jaj;
- 300 gram mąki;
- 10 gram proszku do pieczenia;
Lukier
- 150 gram cukru pudru;
- trzy łyżki przegotowanej wody;
- trochę różowego barwnika spożywczego;
- pistacje do dekoracji;
  Przejdźmy do wykonania naszego ciasta. Na początku z naszej cytryny i połowy pomarańczy ucieramy skórkę i wyciskamy sok. Ucieramy Kasię z cukrem pudrem tak, żeby powstała puszysta masa. Kolejnym krokiem jest dodawanie do naszej masy pamiętając, żeby ciągle ucierać, po jednym jajku, a potem sok oraz skórkę z cytrusów. Następnie kiedy mamy już przesianą mąkę to musimy ją wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz dodawać etapami do ucieranej masy. Teraz musimy posmarować naszą formę do babki Kasią oraz oprószyć mąką. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza z termoobiegem przez około 50 minut. Pamiętajmy, żeby sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche. Po tym czasie musimy odstawić je na około 20 minut do przestygnięcia. Potem wyjmujemy ciasto z formy i studzimy na kratce. W między czasie cukier puder ucieramy z odrobiną wody wraz z rozpuszczonym barwnikiem. Na koniec z gotowym lukrem polewamy babkę oraz posypujemy posiekanymi pistacjami i odstawiamy, żeby wystygło.
  I tak o to mamy przepyszne ciasto, jakim jest babka pomarańczowo-cytrynowa. Smacznego!

Komentarze