Wielkanocne ciasta to jeden z wielu symboli tego
szczególnego w Polsce okresu. Na naszych stołach królują rozmaite serniki,
mazurki oraz paschy. Ale wśród nich jest jeszcze jeden symboliczny wypiek. Wielkanoc
to czas niezwykłych babek, które od kilku wieków królują na naszych stołach.
Ciasto, posiadające kształt wulkanicznego stożka, doczekało się mnóstwa różnych
odmian Babki mogą być drożdżowe, gotowane, parzone i ucierane. Do tego dochodzą
rozmaite dodatki oraz zdobienia. Jedną z wielu wersji na smaczną babkę
prezentuję poniżej.
Składniki:
25 dag masła, 22,5 dag cukru, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, 5 jaj,
50 dag mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 75 ml mleka, 10 dag
mlecznej czekolady, 5 dag posiekanych orzechów laskowych, 10 dag posiekanych
migdałów, 25 dag cukru pudru, 1 białko, kandyzowane pomarańcze do dekoracji
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym.
Kolejno wbijać jajka, stale mieszając mikserem. Mąkę przesiać razem z proszkiem
do pieczenia i wsypywać stopniowo do ucieranej masy. Dolać mleko, ciasto
dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć posiekaną czekoladę, orzechy oraz
migdały.
Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem oraz oprószyć mąką. Do formy
przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 50 – 60 minut.
Upieczoną babkę studzić w formie przez 20 minut. Następnie ostrożnie wyjąć
i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder utrzeć razem z białkiem i z dwoma łyżkami wody na gęsty
lukier. Oblać nim schłodzoną babkę. Udekorować kawałeczkami kandyzowanych
pomarańczy.
Ze względu na
ogromny wybór przepisów, babki można przygotowywać na wiele innych okazji Jednak
te wielkanocne posiadają swój niepowtarzalny urok i smak.
Komentarze
Prześlij komentarz