Babka czekoladowa z bakaliami

Wielkanocne ciasta to jeden z wielu symboli tego szczególnego w Polsce okresu. Na naszych stołach królują rozmaite serniki, mazurki oraz paschy. Ale wśród nich jest jeszcze jeden symboliczny wypiek. Wielkanoc to czas niezwykłych babek, które od kilku wieków królują na naszych stołach. Ciasto, posiadające kształt wulkanicznego stożka, doczekało się mnóstwa różnych odmian Babki mogą być drożdżowe, gotowane, parzone i ucierane. Do tego dochodzą rozmaite dodatki oraz zdobienia. Jedną z wielu wersji na smaczną babkę prezentuję poniżej.

Składniki:
25 dag masła, 22,5 dag cukru, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, 5 jaj, 50 dag mąki, 1 małe opakowanie proszku do pieczenia, 75 ml mleka, 10 dag mlecznej czekolady, 5 dag posiekanych orzechów laskowych, 10 dag posiekanych migdałów, 25 dag cukru pudru, 1 białko, kandyzowane pomarańcze do dekoracji

Wykonanie:
Masło utrzeć na puszystą masę razem z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka, stale mieszając mikserem. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypywać stopniowo do ucieranej masy. Dolać mleko, ciasto dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć posiekaną czekoladę, orzechy oraz migdały.
Formę z kominkiem wysmarować tłuszczem oraz oprószyć mąką. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec 50 – 60 minut. Upieczoną babkę studzić w formie przez 20 minut. Następnie ostrożnie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Cukier puder utrzeć razem z białkiem i z dwoma łyżkami wody na gęsty lukier. Oblać nim schłodzoną babkę. Udekorować kawałeczkami kandyzowanych pomarańczy.

Ze względu na ogromny wybór przepisów, babki można przygotowywać na wiele innych okazji Jednak te wielkanocne posiadają swój niepowtarzalny urok i smak.

Komentarze