Ciasta z owocami, kremami oraz na bazie sera, należą
do najbardziej popularnych wypieków. Do tego zestawu śmiało można dołączyć
również mak, który stanowi podstawę lub uzupełnienie wielu ciast oraz słodkich
bułek. Mak jest też popularnym dodatkiem do różnego rodzaju pieczywa,
wzbogacając jego walory smakowe.
Mak towarzyszy ludzkości od wieków. W zależności od regionów
oraz kulturowych obyczajów, posiadał mnóstwo symbolicznych znaczeń, a niektóre
z nich przetrwały do dziś. W okresie Bożego Narodzenia postrzegany jest jako
symbol dostatku i obfitości. Mak wykorzystywano również w medycynie, a niekiedy
służył też jako środek halucynogenny. Dla większości z nas mak posiada przede
wszystkim zastosowanie kulinarne. Na wigilijnym stole pojawiają się kluski
z makiem, kutie, śląskie makówki oraz łamańce makowe. Do najpopularniejszych
wypieków należą natomiast makowce. Tradycyjny makowiec królewski w zrolowanym
cieście, jest niemal obowiązkowym specjałem na naszych świątecznych stolach. Jeżeli
chodzi o makówkę, jest to nie tylko popularny na Śląsku przysmak z kawałków bułki
przełożonej makiem. Makówka to również wspaniałe ciasto deserowe z bakaliami, kawałkami
jabłek, przykryte polewą czekoladową. Oprócz makówki można przygotować wiele
innych wypieków, w których do maku dołączane są też inne składniki. Popularne są
ciasta serowo - makowe lub drożdżowe bułki o nazwie seromak. Drożdżówki z
makiem są zresztą popularną codzienną przekąską w pracy lub szkole.
Pieczywo jak wiadomo lubi mak. Występuje on
najczęściej w postaci posypki na wielu chlebach. W wielu piekarniach, obok
„czystego” chleba, powstają wersje z dodatkami. Takim przykładem jest choćby
chleb baltonowski z makiem lub bez tego dodatku. Ale chleby to nie wszystko. Na
rynku występuje również wiele smakowitych bułek, rogali, precli oraz plecionek
makowych.
Mak ma niezwykle
bogate zastosowanie w kulinarnej tradycji naszego kraju. Sprawdza się zarówno w
słodkich jak i bardziej słonych wypiekach i daniach.
Komentarze
Prześlij komentarz