Wypieki z makiem

Ciasta z owocami, kremami oraz na bazie sera, należą do najbardziej popularnych wypieków. Do tego zestawu śmiało można dołączyć również mak, który stanowi podstawę lub uzupełnienie wielu ciast oraz słodkich bułek. Mak jest też popularnym dodatkiem do różnego rodzaju pieczywa, wzbogacając jego walory smakowe.
Mak towarzyszy ludzkości od wieków. W zależności od regionów oraz kulturowych obyczajów, posiadał mnóstwo symbolicznych znaczeń, a niektóre z nich przetrwały do dziś. W okresie Bożego Narodzenia postrzegany jest jako symbol dostatku i obfitości. Mak wykorzystywano również w medycynie, a niekiedy służył też jako środek halucynogenny. Dla większości z nas mak posiada przede wszystkim zastosowanie kulinarne. Na wigilijnym stole pojawiają się kluski z makiem, kutie, śląskie makówki oraz łamańce makowe. Do najpopularniejszych wypieków należą natomiast makowce. Tradycyjny makowiec królewski w zrolowanym cieście, jest niemal obowiązkowym specjałem na naszych świątecznych stolach. Jeżeli chodzi o makówkę, jest to nie tylko popularny na Śląsku przysmak z kawałków bułki przełożonej makiem. Makówka to również wspaniałe ciasto deserowe z bakaliami, kawałkami jabłek, przykryte polewą czekoladową. Oprócz makówki można przygotować wiele innych wypieków, w których do maku dołączane są też inne składniki. Popularne są ciasta serowo - makowe lub drożdżowe bułki o nazwie seromak. Drożdżówki z makiem są zresztą popularną codzienną przekąską w pracy lub szkole.
Pieczywo jak wiadomo lubi mak. Występuje on najczęściej w postaci posypki na wielu chlebach. W wielu piekarniach, obok „czystego” chleba, powstają wersje z dodatkami. Takim przykładem jest choćby chleb baltonowski z makiem lub bez tego dodatku. Ale chleby to nie wszystko. Na rynku występuje również wiele smakowitych bułek, rogali, precli oraz plecionek makowych.
Mak ma niezwykle bogate zastosowanie w kulinarnej tradycji naszego kraju. Sprawdza się zarówno w słodkich jak i bardziej słonych wypiekach i daniach.

Komentarze