Dzisiaj chcę napisać o śląskiej makówce,
ale właściwie cóż to takiego jest? Otóż makówka śląska można by rzec to taka
najprostsza wersja makowca. Makówka to prosta słodka potrawa wigilijna znana
głównie na Śląsku. Makówka zrobiona z kromeczek chałki lub półsłodkich
bułeczek, maku i mnóstwa rozmaitych bakalii to pyszny, słodki świąteczny deser.
Historia makówki liczy już około
150 lat. Jest to bardzo znane na Śląsku danie wigilijne przyrządzane w wersji
słodkiego deseru. Makówkę inaczej nazywa się także makiełką.
Dawniej makówce, czy też makiełce,
jak ją nadal niektórzy nazywają nadawano symboliczną moc. Podawana i jedzona
pod koniec wigilijnej wieczerzy chroniła rodzinę przed rozstaniem się.
A oto receptura na tradycyjną
wigilijną śląską makówkę.
Składniki:
250 g sparzonego i zmielonego
maku, 1 litr mleka, 5 łyżek cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki miodu, 100 g rodzynek,
100 g posiekanych orzechów, 100 g posiekanych migdałów, 50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej, 50 g płatków migdałów do dekoracji makówki.
Wykonanie:
Do gotującego się mleka wsypać
cukier, mak, dodać masło, miód, rodzynki i kandyzowaną skórkę. Powoli, co jakiś
czas mieszając, uważając, by się nie przypaliło gotować około pół godziny. Pod
koniec gotowania dodać posiekane orzechy i migdały, dokładnie wymieszać. Gotowa
masa na makówkę nie powinna być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby w trakcie
gotowania można dolać nieco mleka.
Chałkę lub bułki pokroić na
kromeczki o grubości około 1 cm. W naczyniu poukładać warstwę chałki, na to wyłożyć
warstwę jeszcze gorącej masy makowej i tak na przemian, aż do ostatniej
wierzchniej warstwy, którą powinna być masa makowa. Układane warstwy chałki i
masy makowej powinny być tej samej grubości. Całość makówki posypać płatkami
migdałów, a po przestudzeniu wstawić do lodówki. Przysmak ten należy przygotować
dzień przed podaniem, wtedy smakuje najlepiej.
Makówka, czy też makiełka to
wyjątkowy aromatyczny deser na bazie mielonego maku goszczący jak nakazuje
tradycja na wigilijnych śląskich stołach.
Komentarze
Prześlij komentarz