Kiedyś myślałem, że
sernik jest jeden i nie ma innych rodzajów. W miarę upływu lat okazało się, że
rodzajów sernika jest coraz więcej. Nic dziwnego przecież, im więcej ludzki
fascynuję się sernikiem tym jest większa szansa na nowe rodzaje. Dziś chciałbym
zaproponować wam sernik z wiśnią. Można by rzec, że wiśnia nie zawsze leży na
górze tortu. Można z niej zrobić wiele smakowitych przysmaków w tym ciasto z
wiśnią. Poniżej zamieszczam przepis oraz przygotowanie.
Składniki:
- 50 dag twarogu zmielonego;
- pół szklanki mleka;
- od dwóch do trzech łyżek kaszy manny;
- dwie łyżki skrobi (może być mąka) kukurydzianej;
- skórka z połówki cytryny;
- dwa jaja;
- pół szklanki cukru;
- szczypta soli;
- jedna trzecia szklanki wiśni (z kompotu, świeżych albo
mogą być również mrożone);
- masło do wysmarowania naszej formy;
Na początku robienia
naszego sernika z wiśnią musimy rozgrzać nasz piekarnik do temperatury 180
stopni Celsjusza. Teraz musimy wymieszać nasz twaróg z mlekiem. Dodajemy
skrobie kukurydzianą (może być mąka) oraz kaszę mannę. Mieszamy to wszystko.
Dodajemy startą skórkę oraz dodajemy do masy twarogowej. Teraz oddzielamy w
naszych białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, aby była sztywna, i dodajemy
szczyptę soli. Miksujemy teraz żółtka z cukrem na masę, która musi być puszysta
oraz jasna. Następnie mieszamy naszą masę serową z żółtkami. Kolejnym krokiem
jest delikatne wmieszanie do naszej masy białka. Pamiętajmy, aby mieszać od
góry do dołu w sposób, żeby nie stracić puszystości masy. Przekładamy nasze ciasto
do formy wysmarowanej masłem, na wierzch rozkładamy wiśnie oraz lekko je
wciskamy w naszą masę serową. Kiedy nam przyjdzie ochota, żeby użyć wiśni
mrożonych to pamiętajmy, aby najpierw je rozmrozić. Ostatnim krokiem jest
pieczenie naszego sernika z wiśniami przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku.
Po
tym czasie mamy przepyszne ciasto, jakim jest sernik z wiśnią. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz