W królestwie serników nie ma chyba zbyt wielu
ograniczeń. Ciasta te można przygotowywać na wiele sposobów. Jednym z nich jest
sernik na kruchym spodzie z niezliczoną ilością dodatków. Jedną z wielu opcji przygotowywanych
przez wielbicieli tego deseru jest sernik z wiśnią. Ciasto to można przygotować
w tradycyjnej formie, ale można też wprowadzić kilka nowości. Poniżej
prezentacja przepisu na sernik z wiśnią, którego wierzch przykryty jest warstwą
ciasta kokosowego.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru, 4
żółtka (białka wykorzystać do ciasta kokosowego), 150 g masła, 1 łyżka kwaśnej
śmietany, 1 łyżka octu
Składniki na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu, 250 – 300 g cukru, 1 budyń waniliowy, 7 jaj, 200
g margaryny
Składniki na ciasto kokosowe:
0,5 szklanki białek, 0,5 szklanki cukru, 100 g wiórków kokosowych, 1
łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta proszku do pieczenia
Dodatkowo 2 słoiki wiśni w syropie
Wykonanie:
Przygotować kruche ciasto na spód. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
dodać kolejne składniki, szybko zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
Przygotować masę serową. Jajka rozdzielić, białka przeznaczyć na pianę.
Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać zmielony
twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. Na końcu
delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą.
Przygotować ciasto kokosowe. Z białek i cukru ubić sztywną pianę, dodać
wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie
wymieszać.
Blaszkę natłuścić i wyłożyć kruchym ciastem. Na ciasto rozłożyć połowę
odsączonych wiśni, następnie rozprowadzić masę serową, a na nią ułożyć drugą
połowę wiśni. Wierzch przykryć ciastem kokosowym. Piec przez godzinę w
temperaturze około 180 stopni.
Sernik z wiśnią,
podobnie jak sernik z rodzynkami to często nieodłączny element niedzielnego
popołudnia. Szeroki wybór przepisów daje możliwość przygotowania tego specjału według
własnych potrzeb i umiejętności.
Komentarze
Prześlij komentarz