Sernik z rodzynkami to najbardziej popularne
połączenie wśród tego rodzaju ciast. Rodzynki wspaniale komponują się ze
smakiem twarogu, ale są też dodatkiem, który upiększa wygląd pokrojonego
sernika. Jednak jest jeszcze mnóstwo innych dodatków, które wzbogacają smak
i wygląd tego ciasta. Na blogu można odnaleźć przepis na sernik z
rodzynkami z dodatkiem żurawin, sernik z wiśnią lub innymi owocami. Dziś
prezentuję przepis na sernik z rodzynkami z dodatkiem gruszek, które w
piękny sposób udekorują wierzch serowego deseru.
Składniki na ciasto
100 g masła, 200 g cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jaja, 100 g mąki
pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki
kakao, 3 łyżki mleka
Składniki na masę serową:
100 g śmietany kremówki, 1 kg twarogu, 1,5 torebki budyniu waniliowego,
100 g rodzynek
Na wierzch:
10 gruszek, starta skórka (do masy serowej) i sok z jednej cytryny, 5
łyżek konfitury brzoskwiniowej
Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę
kilkakrotnie ponacinać wzdłuż na grzbiecie i skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając,
wbijać kolejno jajka. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,
kakao oraz mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozsmarować w
natłuszczonej formie.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka
zmiksować z resztą cukru, twarogiem, śmietanką oraz skórką cytrynową. Wymieszać
z budyniem oraz rodzynkami, na koniec połączyć z pianą z białek. Masę twarogową
rozsmarować na cieście. Na wierzchu masy równomiernie rozłożyć uprzednio
przygotowane gruszki. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto
posmarować podgrzaną konfiturą.
Serniki należą
do tego rodzaju ciast, które prawie nie podlegają ograniczeniom w kwestii
doboru składników, rodzaju spodów, dodatków oraz wygładu. Sernik z rodzynkami
jest natomiast doskonałą bazą do dalszych fantazyjnych modyfikacji.
Komentarze
Prześlij komentarz