Sernik z rodzynkami i gruszkami

Sernik z rodzynkami to najbardziej popularne połączenie wśród tego rodzaju ciast. Rodzynki wspaniale komponują się ze smakiem twarogu, ale są też dodatkiem, który upiększa wygląd pokrojonego sernika. Jednak jest jeszcze mnóstwo innych dodatków, które wzbogacają smak i wygląd tego ciasta. Na blogu można odnaleźć przepis na sernik z rodzynkami z dodatkiem żurawin, sernik z wiśnią lub innymi owocami. Dziś prezentuję przepis na sernik z rodzynkami z dodatkiem gruszek, które w piękny sposób udekorują wierzch serowego deseru.

Składniki na ciasto
100 g masła, 200 g cukru, 1 cukier waniliowy, 4 jaja, 100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka
Składniki na masę serową:
100 g śmietany kremówki, 1 kg twarogu, 1,5 torebki budyniu waniliowego, 100 g rodzynek
Na wierzch:
10 gruszek, starta skórka (do masy serowej) i sok z jednej cytryny, 5 łyżek konfitury brzoskwiniowej

Wykonanie:
Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę kilkakrotnie ponacinać wzdłuż na grzbiecie i skropić sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Ciągle ucierając, wbijać kolejno jajka. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto rozsmarować w natłuszczonej formie.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z resztą cukru, twarogiem, śmietanką oraz skórką cytrynową. Wymieszać z budyniem oraz rodzynkami, na koniec połączyć z pianą z białek. Masę twarogową rozsmarować na cieście. Na wierzchu masy równomiernie rozłożyć uprzednio przygotowane gruszki. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto posmarować podgrzaną konfiturą.

Serniki należą do tego rodzaju ciast, które prawie nie podlegają ograniczeniom w kwestii doboru składników, rodzaju spodów, dodatków oraz wygładu. Sernik z rodzynkami jest natomiast doskonałą bazą do dalszych fantazyjnych modyfikacji.

Komentarze