Rozważania o chlebie cz. II

Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj pieczywa. Będą to przeróżne chleby, bułki, a czasem też pieczywo chrupkie. W przypadku chleba, jego wybór jest ogromny. Dzięki temu możemy znaleźć coś odpowiedniego dla naszych potrzeb. Każdy z nas posiada inne preferencje. Dla jednych istotną rzeczą będzie smak chleba, dla innych będą to wartości zdrowotne, a jeszcze inni postawią na obie cechy. Nie bez znaczenia jest też cena produktów, która ma duży wpływ na nasz wybór zarówno rodzaju pieczywa jak i miejsca jego zakupu.
Od kilku lat możemy zaobserwować wzmożone działania przeciwko tak zwanym chorobom cywilizacyjnym. Są nimi otyłość i cukrzyca. Istotną rolę w walce z tymi chorobami odgrywa dieta, w której pieczywo jest istotnym elementem piramidy żywieniowej. Osobom chorującym na cukrzycę i otyłość, zaleca się spożywanie pieczywa z mąki żytniej, mąki pełnoziarnistej lub dodatkiem otrąb i ziaren.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, producenci starają się zaspokajać ich potrzeby żywieniowe. Na przykładzie Nowej Piekarni z Łukowa można wyróżnić wiele rodzajów pieczywa, które zaspokoi potrzeby zdrowotne tej grupy społecznej. Można tu wymienić idealny dla cukrzyków żytni chleb dobry, ale też chleb żytni lniany, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb sojowy lub chleb pełnoziarnisty z dodatkami pestek dyni lub słonecznika. Wymienione chleby posiadają niski indeks glikemiczny, pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość witamin i minerałów zawartych w nasionach słonecznika i lnu.
Każdy z nas ma inne potrzeby. Wielu z nas szuka nowych doznań smakowych, które jednocześnie nie obniżą wartości zdrowotnej chleba. Można tu więc zaproponować chleb razowy na miodzie ze śliwką, chleb razowy wileński, pszenno – żytni chleb przyszłości lub chleb orzeźwienie na maślance.
Planując zakup pieczywa, zwłaszcza chleba, warto poświecić chwilę uwagi czytając jego skład. Jest to w końcu „ten nasz powszedni pokarm”, dający siłę i energię na każdy dzień.

Komentarze