Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj pieczywa. Będą to
przeróżne chleby, bułki, a czasem też pieczywo chrupkie. W przypadku chleba, jego
wybór jest ogromny. Dzięki temu możemy znaleźć coś odpowiedniego dla naszych
potrzeb. Każdy z nas posiada inne preferencje. Dla jednych istotną rzeczą
będzie smak chleba, dla innych będą to wartości zdrowotne, a jeszcze inni
postawią na obie cechy. Nie bez znaczenia jest też cena produktów, która ma
duży wpływ na nasz wybór zarówno rodzaju pieczywa jak i miejsca jego zakupu.
Od kilku lat możemy zaobserwować wzmożone działania
przeciwko tak zwanym chorobom cywilizacyjnym. Są nimi otyłość i cukrzyca. Istotną
rolę w walce z tymi chorobami odgrywa dieta, w której pieczywo jest istotnym
elementem piramidy żywieniowej. Osobom chorującym na cukrzycę i otyłość, zaleca
się spożywanie pieczywa z mąki żytniej, mąki pełnoziarnistej lub dodatkiem
otrąb i ziaren.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, producenci
starają się zaspokajać ich potrzeby żywieniowe. Na przykładzie Nowej Piekarni z
Łukowa można wyróżnić wiele rodzajów pieczywa, które zaspokoi potrzeby
zdrowotne tej grupy społecznej. Można tu wymienić idealny dla cukrzyków żytni
chleb dobry, ale też chleb żytni lniany, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb
sojowy lub chleb pełnoziarnisty z dodatkami pestek dyni lub słonecznika.
Wymienione chleby posiadają niski indeks glikemiczny, pozwalają obniżać poziom
złego cholesterolu, a duża zawartość błonnika wspomaga pracę układu
pokarmowego. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość witamin i minerałów
zawartych w nasionach słonecznika i lnu.
Każdy z nas ma inne potrzeby. Wielu z nas szuka nowych
doznań smakowych, które jednocześnie nie obniżą wartości zdrowotnej chleba.
Można tu więc zaproponować chleb razowy na miodzie ze śliwką, chleb razowy wileński,
pszenno – żytni chleb przyszłości lub chleb orzeźwienie na maślance.
Planując zakup
pieczywa, zwłaszcza chleba, warto poświecić chwilę uwagi czytając jego skład.
Jest to w końcu „ten nasz powszedni pokarm”, dający siłę i energię na każdy
dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz