Regionalny mazurek wielkanocny


  Przygoda z robieniem mazurków jest u mnie w pełni. Dziś proponuje wam rodzaj mazurka, jako słodkiej masy orzechowej oraz chrupiącego ciasta. Dla mnie bomba. Jeszcze jak to udekorujemy polewą oraz bakaliami to tym bardziej musi być to idealne ciasto, jakim jest owy mazurek wielkanocny. Składniki oraz przygotowanie tradycyjnie zamieszczam pod spodem.
Składniki
Ciasto
- 250 gram masła roślinnego;
- sześć żółtek;
- jedna szklanka cukru;
- 400 gram pszennej mąki tortowej;
- jedna łyżeczka ziemniaczanej mąki;
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
Masa
- 500 ml mleka;
- pięć żółtek;
- trzy łyżki pszennej mąki tortowej;
- jedna szklanka cukru;
- 200 gram masła;
- 300 gram orzechów włoskich;
- spirytusu według uznania;
- polewa czekoladowa;
- bakalie;
Dodatkowo
- dwie blaszki o wymiarach 35 cm na 24 cm;
- piekarnik, który będzie rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza z termoobiegem albo 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu;
  Ruszamy w drogę, aby przygotować nasze ciasto. Na początku masło roślinne należy utrzeć z żółtkami oraz cukrem. Pamiętajmy, żeby dodawać na zmianę cukier oraz żółtka. Teraz mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, trzeba napomnieć, że zostały one przesiane wcześniej przez sito, etapami łączymy z naszą ucieraną masą. Musimy to rozłożyć na dwóch takich samych blaszkach oraz włożyć pojedynczo do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza z termoobiegem albo 190 stopnia Celsjusza bez termoobiegu na około 15 minut. Przejdźmy do przygotowania masy. Na początku musimy odlać trochę zimnego mleka oraz w nim rozrobić żółtka jak i mąkę. Do mleka, które na pozostanie dosypujemy cukier oraz trzeba gotować. Kiedy nasze mleko jest już ciepłe, musimy wlać mleko z żółtkami i mąką. Cały czas mieszając, dzięki temu doprowadzamy do zagotowania. Na koniec trzeba odstawić, aż wystygnie. Potem należy utrzeć masło, dodać ugotowany rozczyn, wsypać zmielone orzechy oraz wlać spirytus. Ostatnim krokiem jest przełożenie ciasta naszą masą. Kiedy już mamy gotową masę to należy ją rozłożyć równomiernie na jednym z przygotowanych placków, drugim przykrywamy i dobrze przyciskamy. Wszystko należy polać polewą czekoladową oraz ozdobić dowolnymi bakaliami. Mazurek przygotowujemy na dwa albo trzy dni przed świętami. Ciasto można podać na dowolnym naczyniu np. na szklanej prostokątnej podstawie albo desce. Wybór należy do nas. Od razu je wtedy pokrójmy, ozdóbmy barwnikiem oraz małymi gałązkami forsycji, mając cały czas na uwadze wystrój wielkanocnego stołu.
  Smacznego!

Komentarze