Macie może ochotę na ciasto
pyszne, ale nie za bardzo kaloryczne, na ciasto lekkie i orzeźwiające? Może z
galaretkami i owocami, na przykład lekko kwaśnymi wiśniami?
Moja propozycja to prosty,
smaczny biszkopt z wiśnią, który w sezonie możemy zrobić ze świeżymi owocami, a
poza „wiśniowym sezonem” użyć mrożonych.
Składniki na biszkopt z wiśnią:
1 kg świeżych ewentualnie
mrożonych wiśni, 3 galaretki wiśniowe, 8 jajek, 1 ½ szklanki cukru, 1 ½
szklanka mąki pszennej, 1 ½ łyżka mąki ziemniaczanej, 1 ½ łyżeczka proszku do
pieczenia, 2 cukry waniliowe, 2 duże łyżki octu.
Wykonanie biszkoptu z wiśnią:
Żółtka oddzielić od białek. Do
żółtek w miseczce dodać ocet oraz proszek do pieczenia i wymieszać widelcem, aż
urośnie z tego żółty puch. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno, po
czym stopniowo dodawać cukier zwykły oraz waniliowy. Na ubitą pianę z cukrem,
nie mieszając całości wlać wcześniej wymieszane żółtka z octem i proszkiem. Na
to wszystko przez sitko przesiewać(również nie mieszając) wymieszane obie mąki,
po czym całość powoli dokładnie wymieszać. Masę biszkoptową przelać do
wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić ciasto do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut i upiec na złoty kolor.
Upieczony, przestudzony i wyjęty z blaszki biszkopt przekroić na dwie części.
Rozpuścić w naczyniu galaretkę
wiśniową w 0,5 litra wrzącej wody. Pozostałe dwie galaretki wiśniowe rozpuścić
w połowie wody, czyli na dwie galaretki 0,5 litra wody. Odstawić do wystudzenia
i wytężenia. Do naczynia wsypać wypestkowane i odsączone z nadmiaru soku świeże
wiśnie (garść wypestkowanych wiśni zostawić na wierzch ciasta). Wiśnie w
naczyniu zalać tężejącą galaretką i wymieszać. Spód ciasta biszkoptowego
przełożyć do umytej i osuszonej blaszki, w której wcześniej się piekło, wlać na
to galaretkę z wiśniami i przykryć drugim ciastem. Po takim przygotowaniu
biszkoptu z wiśnią należy go wstawić do lodówki do schłodzenia. Na wytężony już
biszkopt z wiśnią rozsypać pozostawioną garść owoców i zalać mocno tężejącą wiśniową
galaretką, po czym ponownie wstawić do lodówki.
Znakomite, lekko orzeźwiające, bo
nie za bardzo słodkie, bez kalorycznych mas i kremów super ciacho. Myślę
oczywiście o biszkopcie z wiśnią, o którym napisałam w dzisiejszym poście.
Komentarze
Prześlij komentarz