Pomarańczowy mazurek



  Przed świętami Wielkanocnymi tematem numer jeden u mnie będzie nim właśnie mazurek. Z racji tego, że uwielbiam go pod różną postacią proponuje dziś dalej, jeden z wielu, rodzajów mazurka. Składniki oraz przygotowanie przedstawiłem na dole. Jest to ciasto tradycyjne polskiej kuchni w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląd jest oryginalny i przepiękny, a smak wyborny.
Składniki
Kruche migdałowe ciasto
- 200 gram pszennej tortowej mąki;
- 50 gram cukru pudru;
- 50 gram mączki ze zmielonych migdałów;
- jedno żółtko jajka;
- 100 gram masła (należy je pokroić w kostkę);
- szczypta soli;
Marcepanowa masa, którą wykorzystamy na rozetkę
- 200 gram masy marcepanowej;
- jedno białko jajka;
- 10 ml rumu;
Pomarańczowa konfitura
- pięć średnich pomarańczy, wcześniej sparzonych, wyczyszczonych z zewnątrz;
- jedno opakowanie cukru waniliowego albo jedna laska wanilii;
- 300 gram cukru;
Dekoracja
- kandyzowane wiśnie;
- orzechy;
- skórka pomarańczowa;
  Na początku naszego przygotowania musimy przygotować kruche ciasto migdałowe. Bierzemy naszą mąkę, mączkę migdałową oraz cukier puder i przesiewamy na blat albo do miski. Teraz robimy w środku dołek, dorzucamy żółtko, masło, sól oraz siekamy składniki dużym nożem. Następnie delikatnie musimy zagnieść ciasto. Zawsze jest ryzyko, że nasza masa nie będzie chciała się połączyć, to wtedy musimy dodać dwie łyżki zimnej wody. Teraz zawijamy je w folię oraz schładzamy w lodówce przez około godzinę. Musimy rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra oraz wyciąć z niego prostokąt o wymiarach 20 cm na 15 cm. Pora na przełożenie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętajmy, aby nakłuć je widelcem w kilku miejscach oraz włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone to powinno być blade. Przejdźmy do zrobienia marcepanowej masy na rozetkę. Wszystkie nasze składniki musimy dobrze wymieszać. Nakładamy masę do worka cukierniczego z dekoracyjną końcówką oraz szprycujemy rozetki na obwodzie wcześniej upieczonego spodu z kruchego ciasta. Teraz to musimy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza w piekarniku z termoobiegem albo alternatywnie w temperaturze około 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 14 minut. Pieczemy do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru. Na koniec studzimy. Pora na zrobienie konfitury pomarańczowej. Należy zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odciąć lub dokładnie zdjąć białą warstwę skórki i to odrzucić. Dlatego to robimy, ponieważ jest to najbardziej gorzka część pomarańczy. Tak obrane owoce musimy pokroimy na mniejsze kawałki, zmiksować oraz wlać do garnka. Teraz musimy dodać cukier, laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół albo alternatywnie cukier wanilinowy. Również musimy dodać skórę z pomarańczy. To wszystko należy gotować przez około pół godziny na średnim ogniu do momentu, kiedy będzie konsystencja konfitury. Tak o to gorącą konfiturę bez laski wanilii musimy dobrze, na całości rozsmarować na kruchym cieście. Należy pamiętać, aby nie przykrywać rozetek. Kiedy nasza konfitura wystygnie, mazurek musimy udekorować bakaliami np. kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczy oraz orzechami. Wybór należy do nas, co dodamy na wierzch naszego mazurka.
  Smacznego!

Komentarze