Owoce w cieście biszkoptowym

Owoce i ciasto biszkoptowe to idealne połączenie na każdą okazję. W zależności od dostępnego czasu oraz umiejętności, można przygotować szybkie, jednowarstwowe biszkopty z małą ilością składników lub bardziej wykwintne, z kilkoma warstwami rozmaitych kremów. Dobór owoców to już kwestia indywidualna. Można przygotować biszkopt z wiśnią, jabłkami lub innymi owocami, do których mamy aktualnie dostęp. Przepisy na biszkopt z wiśnią dostępne są na niniejszym blogu. Poniżej prezentuję przepis na prosty biszkopt z wiśnią, który nie wymaga specjalnych umiejętności i przyda się dla osób rozpoczynających przygodę z pieczeniem ciast. Jego zaletą jest fakt, że można tu użyć różnego rodzaju owoców.

Składniki:
5 jaj, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 – 2 łyżeczki proszku do pieczenia, margaryna i bułka tarta do formy
Owoce (około 80 dag) świeże, mrożone lub z kompotu wiśnie, jabłka, śliwki, agrest itp.

Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie ciasto wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy lub formy. Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie (te z kompotu osączyć, mrożone - rozmrozić i osączyć). Jeżeli biszkopt ma być z jabłkami, do tortownicy wylać połowę ciasta, a na nim ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zalać resztą ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku, około 160 – 180 stopni przez około 40 minut do uzyskania złotego koloru.

Gotowy wypiek można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić czekoladową polewą. Tak przygotowany biszkopt może być dobrą przekąską na każdy dzień.

Komentarze