Owoce i ciasto biszkoptowe to idealne połączenie na
każdą okazję. W zależności od dostępnego czasu oraz umiejętności, można
przygotować szybkie, jednowarstwowe biszkopty z małą ilością składników
lub bardziej wykwintne, z kilkoma warstwami rozmaitych kremów. Dobór owoców to
już kwestia indywidualna. Można przygotować biszkopt z wiśnią, jabłkami lub
innymi owocami, do których mamy aktualnie dostęp. Przepisy na biszkopt z wiśnią
dostępne są na niniejszym blogu. Poniżej prezentuję przepis na prosty biszkopt
z wiśnią, który nie wymaga specjalnych umiejętności i przyda się dla osób
rozpoczynających przygodę z pieczeniem ciast. Jego zaletą jest fakt, że można
tu użyć różnego rodzaju owoców.
Składniki:
5 jaj, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 1 – 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, margaryna i bułka tarta do formy
Owoce (około 80 dag) świeże, mrożone lub z kompotu wiśnie, jabłka,
śliwki, agrest itp.
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem, dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie
ciasto wymieszać. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy
lub formy. Na wierzchu ciasta ułożyć wiśnie (te z kompotu osączyć, mrożone - rozmrozić
i osączyć). Jeżeli biszkopt ma być z jabłkami, do tortownicy wylać połowę
ciasta, a na nim ułożyć pokrojone w plasterki jabłka i zalać resztą
ciasta. Piec w średnio gorącym piekarniku, około 160 – 180 stopni przez około
40 minut do uzyskania złotego koloru.
Gotowy wypiek
można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić czekoladową polewą. Tak przygotowany
biszkopt może być dobrą przekąską na każdy dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz