Nie zapominajmy o wiśniach w naszych wypiekach


Wśród tak wielu rodzajów rozmaitych wypieków ciasta z owocami z pewnością zajmują wysoką pozycję. Ciasta kruche, czy półkruche, ciasta ucierane, francuskie, drożdżowe, czy biszkoptowe doskonale czują się w towarzystwie dorodnych i soczystych bardziej słodkich lub też lekko kwaśnych owoców.
Zarówno te bardziej egzotyczne, jak i polskie sezonowe owoce doskonale komponują się z ciastami.  Wspaniałe szarlotki z jabłkami, ciasta z jagodami, wypieki ze śliwkami, czy truskawkami to tylko niektóre przykłady wykorzystywania owoców przy pieczeniu ciast. Szczególnie polskie sezonowe, od wielu lat uprawiane w naszych ogrodach owoce mają swoją długą tradycję w wypiekach.
Najbardziej popularne są oczywiście polskie jabłka, tak łatwo dostępne przez cały rok. Smaczne i bardzo zdrowe jagody zbierane w lasach, śliwki, truskawki zarówno świeże, jak i mrożone, albo też w postaci różnych owocowych konfitur, Długo można by tak wymieniać polskie owoce, które tak wyśmienicie smakują w rozmaitych wypiekach. Dzisiaj jednak przyjrzyjmy się bliżej wiśni, głównej bohaterce sernika z wiśnią, czy biszkopta z wiśnią wspaniałych ciast oferowanych przez Nową Piekarnię z Łukowa.
Wiśnie kuszą nas wspaniałym kolorem. Świeże, mimo że dojrzałe zachowują lekko kwaśny smak, lecz ich charakterystyczna orzeźwiająca nutka znakomicie komponuje się ze słodyczą ciast. Mimo, że wymagają wypestkowania to ich soczysty miąższ rekompensuje nam ten wysiłek.
Z łatwo dostępnych w lecie świeżych wiśni możemy zrobić zapasy na zimę przygotowując wiśnie w syropie, czy wiśnie kandyzowane. Zasypywane cukrem, a więc już bardziej słodkie wiśnie drelowane znakomicie sprawdzają się w domowych wypiekach. Sernik z wiśnią z syropu, albo też biszkopt z wiśnią kandyzowaną smakują znakomicie, a ciasta te możemy upiec nie tylko w letnim sezonie.
Bardzo dobre są również wiśnie mrożone, które zachowują naturalny kwaśny smak świeżych owoców i znakomicie je zastępują zimową porą wnosząc nieco lata do naszych wypieków.
Przy pieczeniu rozmaitych ciast z owocami nie zapominajmy, więc o wiśniach, bo choć zazwyczaj są kwaśne to doskonale smakują w słodkich wypiekach.

 

Komentarze