Wśród tak wielu rodzajów
rozmaitych wypieków ciasta z owocami z pewnością zajmują wysoką pozycję. Ciasta
kruche, czy półkruche, ciasta ucierane, francuskie, drożdżowe, czy biszkoptowe
doskonale czują się w towarzystwie dorodnych i soczystych bardziej słodkich lub
też lekko kwaśnych owoców.
Zarówno te bardziej egzotyczne,
jak i polskie sezonowe owoce doskonale komponują się z ciastami. Wspaniałe szarlotki z jabłkami, ciasta z
jagodami, wypieki ze śliwkami, czy truskawkami to tylko niektóre przykłady
wykorzystywania owoców przy pieczeniu ciast. Szczególnie polskie sezonowe, od
wielu lat uprawiane w naszych ogrodach owoce mają swoją długą tradycję w
wypiekach.
Najbardziej popularne są
oczywiście polskie jabłka, tak łatwo dostępne przez cały rok. Smaczne i bardzo
zdrowe jagody zbierane w lasach, śliwki, truskawki zarówno świeże, jak i
mrożone, albo też w postaci różnych owocowych konfitur, Długo można by tak
wymieniać polskie owoce, które tak wyśmienicie smakują w rozmaitych wypiekach. Dzisiaj
jednak przyjrzyjmy się bliżej wiśni, głównej bohaterce sernika z wiśnią, czy
biszkopta z wiśnią wspaniałych ciast oferowanych przez Nową Piekarnię z Łukowa.
Wiśnie kuszą nas wspaniałym
kolorem. Świeże, mimo że dojrzałe zachowują lekko kwaśny smak, lecz ich
charakterystyczna orzeźwiająca nutka znakomicie komponuje się ze słodyczą
ciast. Mimo, że wymagają wypestkowania to ich soczysty miąższ rekompensuje nam
ten wysiłek.
Z łatwo dostępnych w lecie
świeżych wiśni możemy zrobić zapasy na zimę przygotowując wiśnie w syropie, czy
wiśnie kandyzowane. Zasypywane cukrem, a więc już bardziej słodkie wiśnie
drelowane znakomicie sprawdzają się w domowych wypiekach. Sernik z wiśnią z
syropu, albo też biszkopt z wiśnią kandyzowaną smakują znakomicie, a ciasta te
możemy upiec nie tylko w letnim sezonie.
Bardzo dobre są również wiśnie
mrożone, które zachowują naturalny kwaśny smak świeżych owoców i znakomicie je
zastępują zimową porą wnosząc nieco lata do naszych wypieków.
Przy pieczeniu rozmaitych ciast z
owocami nie zapominajmy, więc o wiśniach, bo choć zazwyczaj są kwaśne to
doskonale smakują w słodkich wypiekach.
Komentarze
Prześlij komentarz