Mazurek królewski


  Tak długo jak istnieję cukiernictwo na świecie to pewnie podobna ilość jest ciast oraz różnego rodzaju wypieków. Podobnie jest z mazurkami. W poście chciałbym zaproponować wam mazurek królewski. Idealne ciasto na wielkanocnym stole. Wiadomo, że mazurek królewski to jest najprawdopodobniej klasyk polskich wypieków. Zapewne ile jest babć w Polsce to tyle jest tradycyjnych mazurków królewskich. Ja chciałbym wam zaproponować na następujący przepis.
Składniki:
Ciasto
- 400 gram masła;
- jedna szklanka cukru pudru;
- cztery duże kurze jajka;
- jedna cytryna;
- kilka kropli aromatu waniliowego;
- 100 gram zmielonych migdałów;
- 100 gram zmielonych orzechów nerkowca;
- 100 gram zmielonych orzechów włoskich;
- trzy szklanki pszennej mąki;
- sól;
Czekoladowa polewa
- 100 gram masła;
- osiem łyżek cukru pudru;
- od trzech do czterech łyżek mleka;
- cztery łyżek kakao;
Dodatkowo
- masło;
- mąka;
- mieszanka orzechów;
- suszonych owoców;
Dodatkowo, co będziemy jeszcze potrzebować
- mikser;
- tarkę o drobnych oczkach;
- wałek;
- blaszkę o wymiarach 20 cm na 26 cm;
- piekarnik, który będzie rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza;
  I przechodzimy do przygotowania. Na początku należy ugotować jajka. Trzeba je ugotować na twardo. Następnie je obrać. Oddzielić żółtka od białek. Kolejnym krokiem jest utarcie masła z pozostałymi składnikami. Nasze masło oraz cukier puder ucieramy mikserem, aż powstanie puszysta masa. Następnie trzeba dodać starte żółtka, trochę skórki z cytryny, parę kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz dobrze zmielone orzechy oraz migdały. To wszystko musimy wymieszać. Teraz czas, żeby dodać mąkę i znowu łączymy składniki. Wyciągamy nasze ciasto na blat albo stolnicę. Kolejnym krokiem jest zagniecenie ciasta. Pamiętajmy, aby zagnieść ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję. Znowu je wkładamy do miski i schładzamy w lodówce przez około jedną godzinę. Następnie ciasto należy ułożyć na blaszce. Z tak przygotowanej ilości stworzymy dwie blaszki ciasta kruchego. Żeby nie stracić połowy porcji to możemy ją zamrozić oraz wykorzystać innym razem. Bierzemy 2/3 ciasta, które nam zostało należy rozwałkować na grubość palca. Ułożyć na blaszce, która została wcześniej wysmarowana masłem oraz oprószoną mąką. Z pozostałej 1/3 porcji ciasta należy zrobić wałeczki o grubości ołówka. Ułożyć je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie zrobić zdobienia. Teraz ciasto trzeba włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piec do momentu, kiedy się zarumieni przez około od 25 do 30 minut. Teraz trzeba odstawić, aż wystygnie. Czas na przygotowanie polewy z czekolady W nie zadużym garnku trzeba rozpuścić wszystkie składniki polewy. Potem podgrzać, pamiętając żeby cały czas mieszać, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Przyszła pora na udekorowanie. Gdy ciasto nam wystygnie to równomiernie musimy wylać ciepłą polewę czekoladową. Udekorować mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Na koniec odstawić ciasto do czasu, kiedy polewa nam zastygnie.
  I proszę, w niezbyt skomplikowany sposób mamy mazurek królewski. Smacznego!

Komentarze