Mazurek kajmakowo-migdałowy


  Kolejny przepis na mazurek. Przed świętami Wielkiej Nocy takich przepisów będzie pojawiać się mnóstwo. W tym wpisie zaproponuje wam mazurek kajmakowo-migdałowy. Jest to wspaniałe kruche ciasto migdałowe oraz kajmakowa masa, która zachwyci każdego. Poniżej zamieszczam składniki oraz krok po kroku jak taki mazurek zrobić.
Składniki
Kruche migdałowe ciasto
- 70 gram migdałów, (muszą być one zmielone na mączkę);
- 300 gram pszennej mąki;
- 90 gram cukru pudru;
- 200 gram miękkiego masła;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
Herbatnikowe ciasto (potrzebować ich będziemy do dekoracyjnych rozetek)
- 150 gram margaryny;
- 100 gram cukru pudru;
- dwa umyte jajka;
- 250 gram pszennej mąki;
- 50 gram migdałów (tutaj też muszą być one zmielone na mączkę);
Kajmakowa masa
- 500 gram cukierków krówek;
- 100 ml 3,2% mleka;
- 50 ml 30% śmietany;
- 50 gram miękkiego masła;
Dekoracja
- rozpuszczona biała czekolada;
- rozpuszczona deserowa czekolada;
- bakalie;
  Przechodzimy teraz do przygotowania naszego mazurka kajmakowo-migdałowego. Najpierw robimy Kruche migdałowe ciasto. Musimy naszą mąkę przesianą, cukier puder oraz zmielone wcześniej migdały, należy je przełożyć na blat albo do miski. Teraz trzeba zrobić zagłębienie i dodać żółtka, masło, które należy pokroić w kostkę, oraz sól. Większym nożem albo łopatką połączyć nasze składniki. Potem delikatnie zagnieść ciasto. Pamiętajmy, żeby naszego ciasta nie zagniatać zbyt długo a to dlatego, że po wypieczeniu ciasto się skurczy. Kiedy ciasto jest gotowe musimy je wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy się schłodzi trzeba je rozwałkować na grubość około pół centymetra oraz rozłożyć na formie. Przy użyciu naszej miski trzeba wyciąć w cieście kształt mazurka. Potem musimy piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około od 10 do 15 minut. Trzeba pamiętać, żeby ciasto było blade. Pora na herbatnikowe ciasto. Posłuży nam, jako dekoracyjne rozetki. Teraz miksujemy margarynę z cukrem pudrem do czasu, kiedy stanie się puszysta. Potem etapami musimy dodawać jajka. Gdy masa stanie się jednolita, trzeba dodać mąkę oraz mączkę migdałową. Na koniec delikatnie wymieszać. Teraz czas na nasze podpieczone wcześniej blaty z ciasta kruchego. Musimy wycisnąć szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy oraz znowu wstawić do piekarnika z termoobiegiem, który jest rozgrzany do temperatury około 180 stopni Celsjusza na około 15 minut oraz piec do czasu, kiedy nasze ciasto nabierze złocistego koloru. Przejdźmy teraz do masy kajmakowej. Trzeba wymieszać mleko wraz ze śmietaną w rondelku lub jakimś garneczku i zagotować. Kiedy nasze mleko będzie się już gotować to do niego oraz śmietany dosypujemy krówki. Pamiętając, aby cały czas mieszać. Musimy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Kiedy masa stanie się jednolita, można przecedzić ją przez sitko, trzeba zdjąć rondel z kuchenki oraz do lekko wystudzonej masy trzeba dodać miękkie masło. Teraz to trzeba mieszać tak, żeby uzyskać gładką oraz lśniącą masę. Cały czas ciepłą masę kajmakową należy wylać na wcześniej wypieczone blaty ciasta. Na koniec musimy udekorować bakaliami oraz rozpuszczoną czekoladą.
  W niezbyt skomplikowany sposób mamy ten o to mazurek. Smacznego!

Komentarze