Przepisów na mazurki
jest mnóstwo. Jedni lubią typowo tradycyjny a inni bez czekolady nie uznają
mazurka. Najczęściej piecze się go tylko na święta wielkanocne. Ludzie są
przekonani, że mazurki pasują tylko na Wielkanoc. Dla mnie osobiście mazurek
czekoladowy jest to po prostu pyszne ciasto. Ciasto, które można robić o każdej
porze roku.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram pszennej mąki;
- 180 gram masła;
- 100 gram cukru pudru;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
Masa
- cztery jajka;
- 250 gram cukru;
- 120 gram pszennej mąki;
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady;
- 150 gram migdałów (najlepiej posiekanych);
- 100 gram rodzynek;
Czas na przygotowanie
naszego mazurka. Na początku musimy zrobić ciasto do naszego mazurka. Musimy
ugnieść mąkę z masłem i cukrem. Następnie należy dodać żółtka oraz sól. Trzeba
to wymieszać i jeszcze raz zagnieść. Kiedy mamy już zagniecione ciasto to wkładamy
je na około 2 godziny do lodówki. Kiedy nasze ciasto znajduje się w lodówce to
tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy. Kiedy przechodzimy do naszej masy
to na początku musimy rozpuścić czekoladę na wolnym ogniu. Potem trzeba to
odstawić, żeby się przestudziło. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem,
dodanie przestudzonej czekolady. Musimy pamiętać, aby cały czas ubijać, do
momentu, kiedy nasze składniki się połączą. Teraz etapami do naszej masy należy
dodawać mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dorzucamy migdały. Jeżeli chcemy
to możemy pododawać rodzynki oraz inne bakalie. Całość wymieszać. Czas, żeby
rozgrzać nasz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem
jest rozwałkowanie ciasta oraz ułożenie go na natłuszczonej blasze. Musimy
podpiec je przez około 15 minut, tak żeby uzyskało jasnozłocisty kolor. Kiedy
już mamy podpieczone ciasto to nakładamy masę oraz równomiernie je
rozprowadzamy. Powtórnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut na tą samą
temperaturę. Po wyciągnięciu nasze gotowe ciasto możemy udekorować migdałami,
rodzynkami lub orzechami.
Tak o to mamy mazurek czekoladowy z dodatkiem
bakalii. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz