Mazurek czekoladowy z dodatkiem bakalii



  Przepisów na mazurki jest mnóstwo. Jedni lubią typowo tradycyjny a inni bez czekolady nie uznają mazurka. Najczęściej piecze się go tylko na święta wielkanocne. Ludzie są przekonani, że mazurki pasują tylko na Wielkanoc. Dla mnie osobiście mazurek czekoladowy jest to po prostu pyszne ciasto. Ciasto, które można robić o każdej porze roku.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram pszennej mąki;
- 180 gram masła;
- 100 gram cukru pudru;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
Masa
- cztery jajka;
- 250 gram cukru;
- 120 gram pszennej mąki;
- dwie tabliczki gorzkiej czekolady;
- 150 gram migdałów (najlepiej posiekanych);
- 100 gram rodzynek;
  Czas na przygotowanie naszego mazurka. Na początku musimy zrobić ciasto do naszego mazurka. Musimy ugnieść mąkę z masłem i cukrem. Następnie należy dodać żółtka oraz sól. Trzeba to wymieszać i jeszcze raz zagnieść. Kiedy mamy już zagniecione ciasto to wkładamy je na około 2 godziny do lodówki. Kiedy nasze ciasto znajduje się w lodówce to tym czasie zajmujemy się przygotowaniem masy. Kiedy przechodzimy do naszej masy to na początku musimy rozpuścić czekoladę na wolnym ogniu. Potem trzeba to odstawić, żeby się przestudziło. Kolejnym krokiem jest ubicie jajek z cukrem, dodanie przestudzonej czekolady. Musimy pamiętać, aby cały czas ubijać, do momentu, kiedy nasze składniki się połączą. Teraz etapami do naszej masy należy dodawać mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dorzucamy migdały. Jeżeli chcemy to możemy pododawać rodzynki oraz inne bakalie. Całość wymieszać. Czas, żeby rozgrzać nasz piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta oraz ułożenie go na natłuszczonej blasze. Musimy podpiec je przez około 15 minut, tak żeby uzyskało jasnozłocisty kolor. Kiedy już mamy podpieczone ciasto to nakładamy masę oraz równomiernie je rozprowadzamy. Powtórnie wkładamy do piekarnika na około 20 minut na tą samą temperaturę. Po wyciągnięciu nasze gotowe ciasto możemy udekorować migdałami, rodzynkami lub orzechami.
  Tak o to mamy mazurek czekoladowy z dodatkiem bakalii. Smacznego!

Komentarze