Serniki to jedne z
najpopularniejszych polskich ciast. Ich temat i różnorodność przepisów to
niekończąca się opowieść, dlatego nie dziwmy się, że pojawiają się one dosyć
często na tym blogu Nowej Piekarni. Dzisiaj pochylmy się w kierunku sernika z
wiśnią, nieco innego, ale również bardzo smacznego.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru
(z tego należy odłożyć 8 dag do piany), 1 margaryna, 2 łyżeczki proszku do
pieczenia, 2 łyżeczki octu, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka kakao, 4 żółtka
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zarobić
ciasto, a następnie podzielić je na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść
ciasto kakaowe. Jedno ciasto jasne i ciasto kakaowe włożyć do schłodzenia, by
łatwiej można je było później zetrzeć na tarce. Pozostałe jasne ciasto
rozwałkować i wyłożyć na wcześniej przygotowaną i posmarowaną blachę.
Składniki na masę serową:
1 kg sera, 20 dag cukru, 1
margaryna, 2 cukry waniliowe, 2 łyżki mąki kartoflanej, 2 łyżki mąki zwykłej, 8
żółtek, piana z pięciu białek, olejek pomarańczowy.
Wykonanie masy serowej:
Utrzeć margarynę z cukrem
zwykłym, cukrami waniliowymi, oraz żółtkami, powoli dodawać wcześniej zmielony
ser. Ucierać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, a następnie dodać obie
mąki i olejek pomarańczowy, jeszcze przez chwilę ucierać, po czym dodać ubitą
na sztywno pianę z 5 białek. Całość masy serowej delikatnie wymieszać łyżką.
Wykonanie sernika z wiśnią:
Rozwałkowane i wyłożone na blasze
jasne ciasto posmarować wiśniowym dżemem, na to wyłożyć odsączone wcześniej z
nadmiaru soku drelowane wiśnie i posypać posiekanymi orzechami. Na to zetrzeć
na tarce wyjęte z lodówki kakaowe ciasto i wylać masę serową.
Pozostałe z ciasta 4 białka oraz 8 dag cukru ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel wiśniowy w proszku i całość wymieszać. Wiśniową pianę wylać na masę serową i zetrzeć na to wyjęte z lodówki jasne ciasto.
Tak przygotowany sernik z wiśnią włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 80 minut.
Pozostałe z ciasta 4 białka oraz 8 dag cukru ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel wiśniowy w proszku i całość wymieszać. Wiśniową pianę wylać na masę serową i zetrzeć na to wyjęte z lodówki jasne ciasto.
Tak przygotowany sernik z wiśnią włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 80 minut.
Nieco różniący się od
tradycyjnego sernika na kruchym, czy sernika z rodzynkami wyśmienity sernik z
wiśnią to doskonała, kolejna część opowieści o sernikach.
Komentarze
Prześlij komentarz