Czy chleb z automatu będzie chlebem przyszłości?


Odkąd na rynku pojawiły się automaty do pieczenia, domowy wypiek chleba stał się czynnością znacznie łatwiejszą i zajmującą zdecydowanie mniej czasu, niż tradycyjny sposób wypieku  chleba dobrego, bo domowego.
Chleb przyszłości z automatu, podobnie jak ten własnoręcznie wyrabiany i pieczony w piecu, czy piekarniku ma tę zaletę nad chlebem kupowanym w piekarni, że można samodzielnie decydować o jego składzie, a tym samym również, o jego jakości. Piekąc chleb domowym sposobem mamy właściwie nieograniczone możliwości w zakresie wyboru mąki, ziaren, orzechów, przypraw czy ziół.
Jak więc widzimy jest wiele zalet domowego wypieku chleba, ale czy domowym chlebem przyszłości będzie ten wyrabiany i wypiekany w nowoczesnych automatach? Czy zastąpią one tradycyjne sposoby wypieku pieczywa?
Zrobienie chleba w specjalnej maszynie jest bardzo proste i wygodne. Należy jedynie umieścić odpowiednie składniki w maszynie, która kolejno miesza, wyrabia, a następnie piecze ciasto chlebowe. Urządzenia są wyposażone w prostokątną formę, tak, więc powstałe bochenki chleba przyszłości z automatu odpowiadają kształtem tym wypiekanym w tradycyjnej blasze keksowej. Piekąc w maszynie w zależności od jej modelu można też otrzymać chleb o różnej masie.
Obecnie w sklepach dostępne są także gotowe mieszanki chlebowe, skomponowane specjalnie na potrzeby wypieku w automatach. Takie gotowe mieszanki jeszcze bardziej upraszczają i skracają czas zrobienia w automacie być może chleba przyszłości, ale czy na pewno chleba dobrego?
Z reguły nowoczesne odpowiednio zaprogramowane automaty do pieczenia mogą pełnić wiele różnych funkcji. Możliwe jest na przykład określenie rodzaju chleba, jego barwy i wagi, stopnia chrupkości skórki. W takich automatach można także dokładnie ustawić czas wyrabiania, czy pieczenia. Funkcja „kolor” pozwala na ustawienie odpowiedniego zarumienienia chleba.  Często spotykana w automatach funkcja „timer”, czyli włącznik czasowy pozwala zaprogramować nawet z 12 godzinnym wyprzedzeniem, o której godzinie automat ma zakończyć pieczenie chleba. Dzięki temu już wcześnie rano można cieszyć się zapachem i smakiem świeżego chleba.
Po krótce przedstawiłam, więc domowy wypiek chleba w nowoczesnych automatach, który jest prosty i przede wszystkim bardzo wygodny. Ma on też wielu swoich zwolenników, którzy właśnie w automatach upatrują domowe pieczenie chleba przyszłości. Myślę jednak, że akurat w przypadku pieczenia chleba tradycja wygra z nowoczesnymi maszynami, a my długo jeszcze będziemy cieszyli się wspaniałym smakiem prawdziwego domowego chleba.

Komentarze