Odkąd na rynku pojawiły się
automaty do pieczenia, domowy wypiek chleba stał się czynnością znacznie
łatwiejszą i zajmującą zdecydowanie mniej czasu, niż tradycyjny sposób
wypieku chleba dobrego, bo domowego.
Chleb przyszłości z automatu,
podobnie jak ten własnoręcznie wyrabiany i pieczony w piecu, czy piekarniku ma
tę zaletę nad chlebem kupowanym w piekarni, że można samodzielnie decydować o
jego składzie, a tym samym również, o jego jakości. Piekąc chleb domowym
sposobem mamy właściwie nieograniczone możliwości w zakresie wyboru mąki,
ziaren, orzechów, przypraw czy ziół.
Jak więc widzimy jest wiele zalet
domowego wypieku chleba, ale czy domowym chlebem przyszłości będzie ten
wyrabiany i wypiekany w nowoczesnych automatach? Czy zastąpią one tradycyjne
sposoby wypieku pieczywa?
Zrobienie chleba w specjalnej
maszynie jest bardzo proste i wygodne. Należy jedynie umieścić odpowiednie
składniki w maszynie, która kolejno miesza, wyrabia, a następnie piecze ciasto
chlebowe. Urządzenia są wyposażone w prostokątną formę, tak, więc powstałe
bochenki chleba przyszłości z automatu odpowiadają kształtem tym wypiekanym w
tradycyjnej blasze keksowej. Piekąc w maszynie w zależności od jej modelu można
też otrzymać chleb o różnej masie.
Obecnie w sklepach dostępne są
także gotowe mieszanki chlebowe, skomponowane specjalnie na potrzeby wypieku w
automatach. Takie gotowe mieszanki jeszcze bardziej upraszczają i skracają czas
zrobienia w automacie być może chleba przyszłości, ale czy na pewno chleba
dobrego?
Z reguły nowoczesne odpowiednio
zaprogramowane automaty do pieczenia mogą pełnić wiele różnych funkcji. Możliwe
jest na przykład określenie rodzaju chleba, jego barwy i wagi, stopnia
chrupkości skórki. W takich automatach można także dokładnie ustawić czas
wyrabiania, czy pieczenia. Funkcja „kolor” pozwala na ustawienie odpowiedniego
zarumienienia chleba. Często spotykana w
automatach funkcja „timer”, czyli włącznik czasowy pozwala zaprogramować nawet
z 12 godzinnym wyprzedzeniem, o której godzinie automat ma zakończyć pieczenie
chleba. Dzięki temu już wcześnie rano można cieszyć się zapachem i smakiem
świeżego chleba.
Po krótce przedstawiłam, więc domowy wypiek chleba w
nowoczesnych automatach, który jest prosty i przede wszystkim bardzo wygodny.
Ma on też wielu swoich zwolenników, którzy właśnie w automatach upatrują domowe
pieczenie chleba przyszłości. Myślę jednak, że akurat w przypadku pieczenia
chleba tradycja wygra z nowoczesnymi maszynami, a my długo jeszcze będziemy cieszyli
się wspaniałym smakiem prawdziwego domowego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz