Biszkopt z wiśnią lub tradycyjny placek wiśniowy,
należy do niezwykle popularnych domowych wypieków. Mniej znane jest za to ciasto
o nazwie makówka. W wersji śląskiej, makówka to wigilijny deser z kawałków
bułki przełożonej makiem z bakaliami. Makówka to również ciasto z makiem
na biszkoptowym lub kruchym spodzie, z kawałkami jabłek i bakalii, przykryte
czekoladową polewą. Poniższy przepis na ciasto jest takim małym połączeniem biszkoptu
z wiśnią i makówki, z których po trochu wykorzystano kilka składników.
Składniki: na ciasto:
1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maku, 10 białek, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 125 g margaryny
Krem:
0,5 l mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g
cukru, 200 g masła
Galaretka:
1 słoik wiśni (ok. 1 l), 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżki żelatyny
Pianka:
0,5 litra śmietany 36%, 2 galaretki wiśniowe, 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Ciasto. Białka ubić, dodając cukier, przesianą z proszkiem do pieczenia
mąkę oraz mak. Wlać powoli ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie i delikatnie
wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec 30
minut w temperaturze 180 stopni.
Krem. Pół szklanki mleka zmiksować z mąkami i cukrem. Resztę mleka
zagotować, dodać zmiksowane składniki, zrobić budyń. Masło utrzeć z
przygotowanym budyniem.
Galaretka. Zagotować 1,5 szklanki zalewy z wiśni. Rozpuścić w niej
galaretkę oraz żelatynę i wymieszać z połową wiśni. Odstawić do zastygnięcia.
Pianka. Galaretki rozprowadzić w 1,5 szklanki wody. Zimną śmietanę ubić z
cukrem i wlać do niej tężejącą galaretkę, dodając drugą połowę osączonych
wiśni.
Wykonanie całości. Ciasto nasączyć ponczem. Może to być woda wymieszana z
sokiem z cytryny i odrobiną rumu. Na ciasto wyłożyć połowę kremu, równo
rozsmarować. Na krem wylać galaretkę, następnie wyłożyć drugą połowę kremu i
przykryć pianką.
Wiśnie i mak
połączone w jednym cieście, powinny zadowolić zwolenników zarówno wypieków
makowych jak i z dodatkiem tych wspaniałych owoców.
Komentarze
Prześlij komentarz