Ciasto makowe z wiśniami

Biszkopt z wiśnią lub tradycyjny placek wiśniowy, należy do niezwykle popularnych domowych wypieków. Mniej znane jest za to ciasto o nazwie makówka. W wersji śląskiej, makówka to wigilijny deser z kawałków bułki przełożonej makiem z bakaliami. Makówka to również ciasto z makiem na biszkoptowym lub kruchym spodzie, z kawałkami jabłek i bakalii, przykryte czekoladową polewą. Poniższy przepis na ciasto jest takim małym połączeniem biszkoptu z wiśnią i makówki, z których po trochu wykorzystano kilka składników.

Składniki: na ciasto:
1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maku, 10 białek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g margaryny
Krem:
0,5 l mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 150 g cukru, 200 g masła
Galaretka:
1 słoik wiśni (ok. 1 l), 1 galaretka wiśniowa, 2 łyżki żelatyny
Pianka:
0,5 litra śmietany 36%, 2 galaretki wiśniowe, 3 łyżki cukru

Wykonanie:
Ciasto. Białka ubić, dodając cukier, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz mak. Wlać powoli ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem. Pół szklanki mleka zmiksować z mąkami i cukrem. Resztę mleka zagotować, dodać zmiksowane składniki, zrobić budyń. Masło utrzeć z przygotowanym budyniem.
Galaretka. Zagotować 1,5 szklanki zalewy z wiśni. Rozpuścić w niej galaretkę oraz żelatynę i wymieszać z połową wiśni. Odstawić do zastygnięcia.
Pianka. Galaretki rozprowadzić w 1,5 szklanki wody. Zimną śmietanę ubić z cukrem i wlać do niej tężejącą galaretkę, dodając drugą połowę osączonych wiśni.
Wykonanie całości. Ciasto nasączyć ponczem. Może to być woda wymieszana z sokiem z cytryny i odrobiną rumu. Na ciasto wyłożyć połowę kremu, równo rozsmarować. Na krem wylać galaretkę, następnie wyłożyć drugą połowę kremu i przykryć pianką.

Wiśnie i mak połączone w jednym cieście, powinny zadowolić zwolenników zarówno wypieków makowych jak i z dodatkiem tych wspaniałych owoców.

Komentarze