Chleb dobry. Dla jednych istotny będzie jego smak, dla
drugich najważniejsze będą kwestie zdrowotne. Przepisy na chleb dobry pojawiały
się już na niniejszym blogu. Jest tam przepis na chleb dobry, bo powstający z
mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cukinii. Jest też przepis na chleb dobry i
zdrowy, bo zawierający ziarna i otręby. Dziś prezentuję przepis na chleb dobry,
bo zawierający suszone pomidory, które nadają mu nieco południowego smaku.
Możemy dzięki temu uatrakcyjnić nasze codzienne chlebowe menu.
Składniki:
25 g świeżych drożdży, 2¼ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1
łyżeczka soli, 70 g suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżka przecieru
pomidorowego, 2 łyżeczki oleju, 600 g mąki pszennej chlebowej
Wykonanie:
W misce pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Do drożdży dodać
cukier oraz sól. Pomidory osączyć, pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać do
rozczynu i wymieszać. Następnie dodać przecier, olej i przesianą mąkę.
Składniki połączyć, zagnieść ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, uformować
bochenek i przenieść go na przygotowaną blachę (natłuszczona, oprószona mąką
lub wyłożona pergaminem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia
na około 30 minut. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
200 stopni.
Chleb dobry to
również produkt Nowej Piekarni z Łukowa. Chleb dobry, bo idealny dla cukrzyków,
wypiekany wyłącznie z mąki żytniej i na zakwasie. Jest więc w czym wybierać.
Komentarze
Prześlij komentarz