Chleb dobry z suszonymi pomidorami

Chleb dobry. Dla jednych istotny będzie jego smak, dla drugich najważniejsze będą kwestie zdrowotne. Przepisy na chleb dobry pojawiały się już na niniejszym blogu. Jest tam przepis na chleb dobry, bo powstający z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cukinii. Jest też przepis na chleb dobry i zdrowy, bo zawierający ziarna i otręby. Dziś prezentuję przepis na chleb dobry, bo zawierający suszone pomidory, które nadają mu nieco południowego smaku. Możemy dzięki temu uatrakcyjnić nasze codzienne chlebowe menu.

Składniki:
25 g świeżych drożdży, 2¼ szklanki ciepłej wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 70 g suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki oleju, 600 g mąki pszennej chlebowej

Wykonanie:
W misce pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Do drożdży dodać cukier oraz sól. Pomidory osączyć, pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać do rozczynu i wymieszać. Następnie dodać przecier, olej i przesianą mąkę. Składniki połączyć, zagnieść ciasto, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wyrobić ciasto, uformować bochenek i przenieść go na przygotowaną blachę (natłuszczona, oprószona mąką lub wyłożona pergaminem). Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Chleb dobry to również produkt Nowej Piekarni z Łukowa. Chleb dobry, bo idealny dla cukrzyków, wypiekany wyłącznie z mąki żytniej i na zakwasie. Jest więc w czym wybierać.

Komentarze