Biszkopt z wiśniami oraz galaretką jest to pomysł dobry na każdą okazję. Niezależnie od pory roku czy święta można go bez problemu zrobić. Dlatego również, nie musicie się namyślać zbyt długo i zrobić biszkopt z owocami i galaretką. Nie musimy mieć świeżych wiśni, bo zamarynowane albo mrożone wiśnie też się do tego nadają. A jesienno-zimowa pora też jest dobra na takie owoce. Poniżej umieszczam przepis oraz wykonanie.
Składniki:
Biszkopt z wiśniami oraz galaretką
- cztery jajka;
- cztery łyżki pszennej mąki (najlepiej typ 500);
- cztery łyżki ziemniaczanej mąki;
- 50g cukru;
- szczypta proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- margaryna (żeby wysmarować formę);
- dwie galaretki wiśniowe;
- wiśnie 50 dag (mrożone albo zamarynowane);
- 600 ml wrzątku;
Przechodzimy teraz do
przygotowania naszego biszkoptu z wiśniami i galaretką. Na początku musimy
zmiksować jajka z cukrem na puch. Pamiętajmy, że to się nam zwiększa i robi
piana. Teraz musimy przesiać obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Następnie trzeba dodać do puchu z jaj przesiana mąkę oraz całość wymieszać w
jedna stronę, pomału i nie za szybko. Musimy teraz wysmarować margaryną formę
żaroodporną oraz posypać mąką i przełożyć masę biszkoptową. Przechodzimy do
pieczenia tego przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Kiedy
nam się to już upiecze to zostawiamy aż wystygnie. Do naszej miski musimy
wsypać galaretkę wiśniową oraz wlać wrzątek. Następnie trzeba wymieszać, żeby
się rozpuściło i dopiero wtedy dodać wiśnie i całość wymieszać. Ostatnimi etapami
jest zostawienie tego, żeby lekko zastygło. A na koniec trzeba przełożyć na
biszkopt galaretkę z wiśniami oraz wstawić do lodówki na dobre dwie godzinki.
Po tym czasie możemy wyjąć i mamy przepyszny biszkopt z wiśniami zalane
galaretką. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz