Zalety zakwasu żytniego

Jak już wiadomo, mąka żytnia należy do najbardziej wartościowego gatunku mąk. Powstaje z niej wiele produktów, z których najpopularniejszy jest chleb żytni. W przypadku chleba żytniego lub chleba żytniego razowego, oprócz mąki, jest jeszcze jeden istotny składnik, bez którego pieczywo nie byłoby tak wartościowe. Tym składnikiem jest zakwas żytni. A czym w ogóle jest zakwas?
Ze źródeł historycznych wynika, że zakwas został wynaleziony w starożytnym Egipcie. Dziś w skrócie można opisać go jako środek do spulchnienia i zakwaszania ciasta. W naszym regionie Europy wypiekano głównie chleby z mąki żytniej. Zatem i zakwas powstawał głównie z tego gatunku mąki. Oprócz wielu wartościowych cech, mąka żytnia lub mąki razowe w najczystszej postaci są dość ciężkie, a dla ludzkiego organizmu nawet ciężkostrawne. Dlatego też zakwaszenie mąki wpływa korzystnie na nasz organizm. Chleb żytni na zakwasie posiada bardziej trwałą strukturę, wilgotnawą konsystencję, dłużej zachowuje świeżość oraz posiada charakterystyczny kwaskowy smak i zapach.
Głównymi składnikami zakwasu są powstające w wyniku fermentacji dzikie drożdże oraz bakterie kwasu octowego i bardzo ważnego kwasu mlekowego. Wracając do zdrowotności zakwasu, to właśnie kwas mlekowy jest współodpowiedzialny za prozdrowotne właściwości chleba żytniego lub razowego. Kwas mlekowy ogranicza działanie kwasu fitynowego zawartego w nasionach zbóż, który blokuje przyswajanie takich pierwiastków jak magnez, cynk, żelazo i wapń. Kwas mlekowy reguluje procesy trawienne zachodzące w naszym organizmie, hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii, jednocześnie zwiększając naszą odporność. Posiada też działanie przeciwnowotworowe. Zakwas eliminuje również groźne dla naszego zdrowia mykotoksyny. Toksyny te mogą występować w produktach żywnościowych, a co za tym idzie również w mące. Są one częstym powodem ostrych zatruć pokarmowych.
Jak widać zakwas posiada bardzo wiele zalet. Dlatego niemal normą jest występowanie zakwasu w wielu chlebach. Może to być zwykły chleb żytni, chleb razowy ze słonecznikiem, chleb Słowian. Zakwas żytni to nie tylko pieczywo. Zakwas z mąki żytniej to również znakomity dodatek do żurku, ale to już inna historia.

Komentarze