Sernik z rodzynkami jest ciastem dla mnie bardzo dobrym i
nie musze opisywać dla koneserów tego ciasta jego zalet. Jeżeli chodzi o jego
upieczenie to standardowo podzielę te etapy na dwie części, upieczenie ciasta
oraz zrobienie masy do tego ciasta. Zaproponuje wam sprawdzony przepis na
sernik z rodzynkami, dlatego zapraszam.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki;
- 3 żółta (białka odlać w inne naczynie);
- pól szklanki cukru;
- kostka margaryny;
- łyżeczka proszku;
- 1 cukier waniliowy;
- wymienione składniki zagnieść. wykleić formę i gotowe;
Masa:
- kg twarogu;
- 1 budyń śmietankowy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 cale jajka;
- pól szklanki oleju;
- 1 i 3/4 szklanki mleka;
- sok z cytryny;
- garść rodzynek;
Teraz, co należy zrobić, żeby wyszedł nam wspaniały sernik z
rodzynkami. Pierwsze co to żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy po trochu
zmielonego twarogu. Następnie dodajemy suchy budyń oraz garść rodzynek i to
wszystko musimy wymieszać. Kolejnym krokiem jest powolne wlewanie oleju, mleka
i soku z cytryny. Potem ubijamy piane z 3 białek i łączymy je z masą serową.
Masę należy wylać na ciasto na blaszce. Pieczemy przez około 50 minut w
temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z pozostawionych 3 białek i 2 łyżek cukru
należy ubić beze. Po 50 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika i wypada
posmarować je ubitymi białkami. Zapiekamy to przez około 10-15 minut.
Sernik z
rodzynkami najlepiej jak będziemy spożywać na drugi dzień. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz