Dla miłośników
sernika połączenie z kruchym czekoladowym spodem brzmi już wystarczająco zachęcająco.
Dlatego tych smakoszy zachęcać nie muszę. Drugiej strony, osoby nieprzepadające
za sernikami, zachęcać nie będę, bo oni muszą sami posmakować owe ciasto i
wtedy się do niego powinni przekonać. Docenić te połączenia smaków. Pomińmy
aspekt kaloryczny, bo czegóż to się nie robi dla chwili z takimi łakociami.
Dlatego zapraszam. Przygotowanie całości powinno zająć coś koło dwóch godzin.
Składniki:
Składniki kruche ciasto
- 2 szklanki pszennej mąki;
- jajko;
- 4 łyżki kakao;
- 3/4 kostki masła;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 3 łyżki wody;
- 3 łyżki cukru;
Masa serowa
- kilogram twarogu (dwa razy zmielonego);
- pół kostki masła;
- 6 jaj;
- 0.75 szklanki cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- garść rodzynek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- skórka pomarańczowa;
Nasze przygotowanie
sernika na kruchym spodzie czekoladowym najlepiej zacząć od przygotowania
właśnie kruchego ciasta. Nasze wszystkie składniki na ciasto tj. mąka, masło,
proszek do pieczenia, cukier, jajko, kakao oraz wodę zagniatamy. Musimy
pamiętać, żeby kruchego ciasta nie za długo wyrabiać, ciasto nie powinno nabrać
za wysokiej temperatury podczas wyrabiania. Potem schładzamy nasze ciasto na
jedną godzinę w lodówce. Kolejnym krokiem jest nagrzanie piekarnika do
temperatury 180 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto się schłodzi nakładamy na
tortownice wyłożoną papierem do pieczenia, przy sylikonowych tortownicach
pomijamy krok z papierem. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach, żeby nam
za mocno nie wyrosło. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około
25 minut. Potem wyciągamy i studzimy. Po wystygnięciu, choć trochę naszego
ciasta zaczynamy przygotowywać masę serową. Zaczynamy od zmielenia sera
dwukrotnie. Robimy to przy użyciu maszynki lub prasy do ziemniaków. Następnie przygotowujemy dwie duże
miski. Do jednej wbijamy żółtka, do
drugiej nasze białka. Należy zmiksować żółtka z cukrem. Po tym jak uzyskamy
gładką masą, musi mieć jasny kolor, to wtedy dodajemy mąkę. Do masy dodajemy
miękkie masło i dalej miksujemy. Potem dodajemy ser i miksujemy do uzyskania
jednolitej masy. W naszej drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Potem
dodajemy ubite białka do masy serowej wraz z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Masę wlewamy na kruche ciasto. Pieczemy w
temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 70 minut. Żeby nasz sernik nie
opadł studzimy go w piekarniku. Teraz przez 20 minut nie otwieramy piekarnika.
Potem delikatnie go uchylamy. Sernik podajmy z roztopioną czekoladą lub lukrem
na wierzchu.
Może i jest czasochłonne, ale efektem jest przepyszne ciasto na
kruchym spodzie czekoladowym. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz