Kiedy myślimy o słodkim wypieku z użyciem białego
sera, najczęściej pada słowo sernik. Nic dziwnego, gdyż jest to najbardziej
rozpowszechniony wypiek w naszym kraju. Klasyczny i prosty sernik z rodzynkami
lub bardziej dostojny sernik wiedeński, królewski lub krakowski, stanowią
o sile tej kategorii wypieków. Do tego dochodzi cała rzesza serników na
kruchym spodzie i z przeróżnymi dodatkami. Ale to nie wszystko.
Dziś prezentuję przepis na seromakowiec. Jest to
połączenie tradycyjnie przygotowanego sera z masą makową. Serowo – makowe duety
mogą być nie tylko dobrym wypiekiem na niedzielne popołudnie, ale też idealnie
uzupełniać menu w czasie obu naszych najważniejszych świąt.
Składniki na masę serową:
600 g tłustego białego sera, 6 jaj, 200 g cukru pudru, 150 g masła, 1
czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
2 szklanki maku, 200 g cukru pudru, 1 łyżka kakao, 4 łyżki mąki pszennej,
4 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Twaróg zemleć dwa razy, dodając za pierwszym razem schłodzone masło.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlać do sera i dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę i
połączyć z masą serową.
Mak sparzyć, przecedzić i ostudzić. Schłodzony mak zemleć dwa razy w maszynce.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać do maku i wymieszać. Dodać kakao, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Najpierw wyłożyć masę
makową i równo rozprowadzić, a na nią masę serową. Piec około 60 minut w
temperaturze 180 stopni.
Seromakowiec w
powyższej wersji jest wykonany bez dodatku kruchego spodu. Można go jednak,
podobnie jak sernik na kruchym, przygotować na takim właśnie kruchym cieście
i uzupełnić jego wierzch kruszonką.
Komentarze
Prześlij komentarz