Przepis na Seromakowiec

Kiedy myślimy o słodkim wypieku z użyciem białego sera, najczęściej pada słowo sernik. Nic dziwnego, gdyż jest to najbardziej rozpowszechniony wypiek w naszym kraju. Klasyczny i prosty sernik z rodzynkami lub bardziej dostojny sernik wiedeński, królewski lub krakowski, stanowią o sile tej kategorii wypieków. Do tego dochodzi cała rzesza serników na kruchym spodzie i z przeróżnymi dodatkami. Ale to nie wszystko.
Dziś prezentuję przepis na seromakowiec. Jest to połączenie tradycyjnie przygotowanego sera z masą makową. Serowo – makowe duety mogą być nie tylko dobrym wypiekiem na niedzielne popołudnie, ale też idealnie uzupełniać menu w czasie obu naszych najważniejszych świąt.

Składniki na masę serową:
600 g tłustego białego sera, 6 jaj, 200 g cukru pudru, 150 g masła, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy
Składniki na masę makową:
2 szklanki maku, 200 g cukru pudru, 1 łyżka kakao, 4 łyżki mąki pszennej, 4 jaja, pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Twaróg zemleć dwa razy, dodając za pierwszym razem schłodzone masło. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlać do sera i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą serową.
Mak sparzyć, przecedzić i ostudzić. Schłodzony mak zemleć dwa razy w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać do maku i wymieszać. Dodać kakao, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Najpierw wyłożyć masę makową i równo rozprowadzić, a na nią masę serową. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Seromakowiec w powyższej wersji jest wykonany bez dodatku kruchego spodu. Można go jednak, podobnie jak sernik na kruchym, przygotować na takim właśnie kruchym cieście i uzupełnić jego wierzch kruszonką.

Komentarze