Kiedyś w dzieciństwie nie
wiedziałam nawet za bardzo, co to jest soczewica. Choć to bardzo zdrowa roślina
nie była ona używana w przygotowywaniu naszych domowych potraw. Z czasem jednak
odkryłam jej zarówno zdrowotne, jak i smakowe walory. Obecnie od czasu do czasu
wykorzystuję soczewicę w kuchni do zrobienia nadzienia do krokietów, czy pierogów.
Proponuję wykorzystać podany
niżej przepis na nadzienie oraz ciasto i zrobienie pysznych pierogów z soczewicą.
Oczywiście ciasto na pierogi można zrobić według swojego wypraktykowanego
sposobu.
Składniki na nadzienie:
200 gram soczewicy, 1 mała
cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia cebuli.
Wykonanie nadzienia:
Soczewicę opłukać i najlepiej
dzień wcześniej na noc namoczyć w wodzie. Ponownie przepłukać, zalać gorącą
wodą i gotować w lekko osolonej wodzie około ½ godziny, aż będzie odpowiednio
miękka. Ugotowaną soczewicę odcedzić, przestudzić i zmiksować. Cebulkę drobno
posiekać i podsmażyć na rumiano na tłuszczu, po czym połączyć ją z soczewicą,
wycisnąć czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie
wymieszać i krótko podsmażyć.
Składniki na ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki (35 dag), sól,
gorąca woda
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, uformować w
wianuszek i wlewać powoli gorącą wodę (3/4 – 1 szklanki), zarabiać nożem.
Osolić i starannie wyrobić ciasto, tak by było lśniące a na przekroju usiane
drobnymi otworkami. Przygotowane ciasto wałkuje się partiami, możliwie jak
najcieniej. Pierogi można formować dwiema metodami. W pierwszej z nich należy wykrawać
kółka lub kwadraty, napełniać je przygotowanym nadzieniem i sklejać. Drugi
sposób to na rozwałkowanym placku ułożyć w odstępach 3-4 cm porcje nadzienia,
założyć ciasto w ten sposób, aby pokryło nadzienie i przycisnąć je palcami,
wykrawać pierogi szklanką lub specjalną foremką. Uformowane pierogi układa się
na desce lub płótnie posypanym mąką. Gotuje się je wrzucając partiami do
wrzącej, osolonej wody, której powinno być tyle, aby pierogi swobodnie pływały.
Pierogi z soczewicą należy gotować około 3-4 minuty. Ugotowane wyjmować dużą
łyżką cedzakową, przelewać gorącą wodą, odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek i
polać tłuszczem. Pierogi z soczewicą można polewać roztopionym, lekko
zarumienionym pachnącym masełkiem.
Jeżeli oczywiście chcemy
przygotować nieco więcej pierogów z soczewicą można zwiększyć ilość składników.
Komentarze
Prześlij komentarz