Przepis na pierogi z soczewicą


Kiedyś w dzieciństwie nie wiedziałam nawet za bardzo, co to jest soczewica. Choć to bardzo zdrowa roślina nie była ona używana w przygotowywaniu naszych domowych potraw. Z czasem jednak odkryłam jej zarówno zdrowotne, jak i smakowe walory. Obecnie od czasu do czasu wykorzystuję soczewicę w kuchni do zrobienia nadzienia do krokietów, czy pierogów.

Proponuję wykorzystać podany niżej przepis na nadzienie oraz ciasto i zrobienie pysznych pierogów z soczewicą. Oczywiście ciasto na pierogi można zrobić według swojego wypraktykowanego sposobu.
Składniki na nadzienie:
200 gram soczewicy, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia cebuli.
Wykonanie nadzienia:
Soczewicę opłukać i najlepiej dzień wcześniej na noc namoczyć w wodzie. Ponownie przepłukać, zalać gorącą wodą i gotować w lekko osolonej wodzie około ½ godziny, aż będzie odpowiednio miękka. Ugotowaną soczewicę odcedzić, przestudzić i zmiksować. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na rumiano na tłuszczu, po czym połączyć ją z soczewicą, wycisnąć czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać i krótko podsmażyć. 
Składniki na ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki (35 dag), sól, gorąca woda
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, uformować w wianuszek i wlewać powoli gorącą wodę (3/4 – 1 szklanki), zarabiać nożem. Osolić i starannie wyrobić ciasto, tak by było lśniące a na przekroju usiane drobnymi otworkami. Przygotowane ciasto wałkuje się partiami, możliwie jak najcieniej. Pierogi można formować dwiema metodami. W pierwszej z nich należy wykrawać kółka lub kwadraty, napełniać je przygotowanym nadzieniem i sklejać. Drugi sposób to na rozwałkowanym placku ułożyć w odstępach 3-4 cm porcje nadzienia, założyć ciasto w ten sposób, aby pokryło nadzienie i przycisnąć je palcami, wykrawać pierogi szklanką lub specjalną foremką. Uformowane pierogi układa się na desce lub płótnie posypanym mąką. Gotuje się je wrzucając partiami do wrzącej, osolonej wody, której powinno być tyle, aby pierogi swobodnie pływały. Pierogi z soczewicą należy gotować około 3-4 minuty. Ugotowane wyjmować dużą łyżką cedzakową, przelewać gorącą wodą, odcedzić, wyłożyć na ogrzany półmisek i polać tłuszczem. Pierogi z soczewicą można polewać roztopionym, lekko zarumienionym pachnącym masełkiem.
Jeżeli oczywiście chcemy przygotować nieco więcej pierogów z soczewicą można zwiększyć ilość składników.

Komentarze