Faworki lub chrust. Dwie nazwy
popularnej przekąski, którą możemy podać nie tylko na czas karnawału lub
ostatków. Najbardziej znane faworki wykonane są z ciasta śmietanowego w kształcie
kokardki. Mogą być też z ciasta maślanego, bardziej przypominające chrust.
Niekiedy wykonuje się je z ciasta drożdżowego. Przepisy na dwie pierwsze wersje
faworków prezentuję poniżej.
Składniki na faworki tradycyjne:
250 g mąki, 5 żółtek, 2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany,
łyżeczka cukru waniliowego, kieliszek rumu, olej do smażenia, cukier puder do
posypania
Wykonanie:
Do przesianej mąki, dodać żółtka, śmietanę, cukier
waniliowy i rum. Zagnieść ciasto na taką konsystencję jak na pierogi. Ciasto
dobrze wyrobić, następnie wybijać je wałkiem tak długo, aż wytworzą się
pęcherzyki powietrza. Odstawić na dwie godziny. Po tym czasie ciasto bardzo
cienko rozwałkować, pokroić na pasy o długości 10 – 12 centymetrów i szerokości
2 – 3 centymetrów. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, następnie przez
otwór przewlec jeden koniec paska i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany
olej, gdy zrumienią się, przewrócić na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucać
kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik dla
osączenia, następnie przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem.
Składniki na faworki w cukrze i maku:
2 szklanki mąki, kostka masła, 2 żółtka, szklanka cukru
pudru, 1 cukier waniliowy, pół szklanki cukru kryształu, pół szklanki maku
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mąkę
oraz cukier waniliowy i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i
wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny. Wychłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i
rozwałkować na gruby placek. Następnie ostrym nożem pokroić w wąskie paski.
Gotowe paski posypać z jednej strony cukrem kryształem wymieszanym z makiem.
Posypkę przycisnąć, aby mocno przywarła do paska.
Faworki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec przez 15 minut do
zrumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz