Przepis na faworki

Faworki lub chrust. Dwie nazwy popularnej przekąski, którą możemy podać nie tylko na czas karnawału lub ostatków. Najbardziej znane faworki wykonane są z ciasta śmietanowego w kształcie kokardki. Mogą być też z ciasta maślanego, bardziej przypominające chrust. Niekiedy wykonuje się je z ciasta drożdżowego. Przepisy na dwie pierwsze wersje faworków prezentuję poniżej.

Składniki na faworki tradycyjne:
250 g mąki, 5 żółtek, 2 łyżki kwaśnej i gęstej śmietany, łyżeczka cukru waniliowego, kieliszek rumu, olej do smażenia, cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do przesianej mąki, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i rum. Zagnieść ciasto na taką konsystencję jak na pierogi. Ciasto dobrze wyrobić, następnie wybijać je wałkiem tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Odstawić na dwie godziny. Po tym czasie ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy o długości 10 – 12 centymetrów i szerokości 2 – 3 centymetrów. Każdy pasek naciąć wzdłuż przez środek, następnie przez otwór przewlec jeden koniec paska i przeciągnąć. Wkładać faworki na rozgrzany olej, gdy zrumienią się, przewrócić na drugą stronę. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik dla osączenia, następnie przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem.

Składniki na faworki w cukrze i maku:
2 szklanki mąki, kostka masła, 2 żółtka, szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, pół szklanki cukru kryształu, pół szklanki maku
Wykonanie:
Masło posiekać z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać mąkę oraz cukier waniliowy i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny. Wychłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na gruby placek. Następnie ostrym nożem pokroić w wąskie paski. Gotowe paski posypać z jednej strony cukrem kryształem wymieszanym z makiem. Posypkę przycisnąć, aby mocno przywarła do paska.
Faworki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec przez 15 minut do zrumienienia.

Komentarze