Warto jeść różne rodzaje chleba,
bo każdy z nich ma swoje walory smakowe oraz liczne zalety. Chleb pszenny, czy
chleb mieszany to rodzaje pieczywa najczęściej przez nas jadane, ale liczne
zalety ma także chleb żytni, zwłaszcza żytni razowy. Podaję przepis na domowy
chleb żytni, którego upieczenie wymaga od nas być może nieco więcej czasu, ale
gotowy wypiek będzie z pewnością smaczny i zdrowy.
Składniki:
0,5 kg mąki żytniej, 1 łyżka
kminku, 10 gram świeżych drożdży, 2 łyżki zakwasu żytniego, 2 łyżki soli, mąka
do podsypania stolnicy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie chleba żytniego:
Mąkę wraz z kminkiem przesiać do
miski. W środku zrobić wgłębienie i mieszając stopniowo wlewać 1 litr wrzącej
wody. Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas kilkakrotnie mieszając. Drożdże i
zakwas rozrobić z odrobiną soli, dodać do ciasta i całość zagnieść, po czym pozostawić
na noc pod przykryciem. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiać ręcznie mniej
więcej 20 minut, aż zacznie odstawać od dłoni i miski. Zrobić kulę i odłożyć na
godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto owinąć lnianą ściereczką oprószoną
mąką, umieścić w koszyczku do wyrastania, i pozostawić na 30 minut. Z ciasta
uformować bochenek, włożyć na blachę do pieczenia, spryskać wodą. Wierzch można
dodatkowo nakłuć w kilku miejscach widelcem, dzięki czemu skórka chleba żytniego
nie będzie pękała w trakcie pieczenia. Blachę wstawić na środkową półkę
piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni Celsjusza i piec w takiej
wysokiej temperaturze około 5 minut. Na dolną, zaś półkę wstawić naczynie
żaroodporne wypełnione wodą. Na kilka minut lekko uchylić drzwiczki piekarnika,
aby uwolnić parę. Temperaturę zmniejszyć do 200 stopni Celsjusza i piec jeszcze
45 minut. Chleb żytni wyjąć na kratkę kuchenną.
W rondelku zagotować szklankę
wody. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niedużej ilości zimnej wody i ciągle mieszając
dodać do wrzątku. Tak przygotowana, a później rozsmarowana na wierzchu bochenka
chleba żytniego glazura nada mu wyjątkowy połysk.
Komentarze
Prześlij komentarz