Jak pierogi to nie
koniecznie tradycyjnie z kapustą i grzybami lub z twarogiem. Czas też na
zdrowszą wersję pierogów a dokładniej pierogów z soczewicą. Pewnie nie każdy
lubi soczewice, ale w pierogach, to może da się namówić. Tak samo jak ja nie
przepadam do końca za szpinakiem a pierogi ze szpinakiem są dla mnie
przepyszne. No ale dziś zaproponować wam chcę pierogi z soczewicą.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna szklanka ciepłej wody;
- jedna łyżka oliwy albo masła;
Nadzienie
- 20 dekagramów zielonej soczewicy;
- jeden liść laurowy;
- 20 dekagramów grzybów np. podgrzybków, borowików (tutaj
pozostawiam wam wybór i mogą być inne, niekoniecznie te wymienione);
- jedna cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- oliwa;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- jedna łyżeczka świeżego, na drobno posiekanego rozmarynu;
Teraz przejdźmy do
przygotowania naszych pierogów z soczewicą. Na początku zalewamy naszą
soczewicę wodą, doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy do tego od 1 do 2 łyżki
oliwy oraz jeden liść laurowy. To gotujemy do momentu, kiedy zacznie się
rozpadać i cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy to, aż przestygnie. Teraz
przesiewamy mąkę na stolnicy i robimy wgłębienie. Wlewamy do niego etapami
wodę, pamiętając, aby cały czas mieszać ją jednocześnie z mąką. Dodajemy masło
i zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne o konsystencji plasteliny.
Jeżeli byłaby potrzeba to podsypujemy mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią albo
ściereczką na 15 minut, żeby odpoczęło. Siekamy na drobno cebulę i czosnek. Na
patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Musi nam się to
zeszklić. Dodajemy potem pokrojone grzyby. Mamy wybór albo mrożone albo
suszone. Tylko, że przy suszonych musimy uprzednio je namoczyć. Podsmażamy
nasze grzyby. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem
oraz rozmarynem i podsmażamy razem jeszcze chwilę do momentu, kiedy odparuje
nam całkowicie płyny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy
to energicznie. Zestawiamy to z ognia i musimy to przestudzić. Rozwałkowujemy
ciasto i sklejamy pierogi nadziewając je wcześniej przygotowanym farszem.
Używamy ulubionego sposobu. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez kilka
minut do momentu wypłynięcia. Osączamy z wody pierogi i okraszamy według uznania.
Możemy też użyć podsmażonej na oliwie, lub innym tłuszczu, cebulki.
Teraz mamy przepyszne pierogi z soczewicą. Smacznego!
Teraz mamy przepyszne pierogi z soczewicą. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz