Pierogi z soczewicą.



  Jak pierogi to nie koniecznie tradycyjnie z kapustą i grzybami lub z twarogiem. Czas też na zdrowszą wersję pierogów a dokładniej pierogów z soczewicą. Pewnie nie każdy lubi soczewice, ale w pierogach, to może da się namówić. Tak samo jak ja nie przepadam do końca za szpinakiem a pierogi ze szpinakiem są dla mnie przepyszne. No ale dziś zaproponować wam chcę pierogi z soczewicą.
Składniki:
Ciasto
- dwie szklanki pszennej mąki;
- jedna szklanka ciepłej wody;
- jedna łyżka oliwy albo masła;
Nadzienie
- 20 dekagramów zielonej soczewicy;
- jeden liść laurowy;
- 20 dekagramów grzybów np. podgrzybków, borowików (tutaj pozostawiam wam wybór i mogą być inne, niekoniecznie te wymienione);
- jedna cebula;
- jeden ząbek czosnku;
- oliwa;
- sól;
- pieprz;
- natka pietruszki;
- jedna łyżeczka świeżego, na drobno posiekanego rozmarynu;
  Teraz przejdźmy do przygotowania naszych pierogów z soczewicą. Na początku zalewamy naszą soczewicę wodą, doprawiamy szczyptą soli. Dodajemy do tego od 1 do 2 łyżki oliwy oraz jeden liść laurowy. To gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać i cała woda zostanie wchłonięta. Odstawiamy to, aż przestygnie. Teraz przesiewamy mąkę na stolnicy i robimy wgłębienie. Wlewamy do niego etapami wodę, pamiętając, aby cały czas mieszać ją jednocześnie z mąką. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto, które powinno być elastyczne o konsystencji plasteliny. Jeżeli byłaby potrzeba to podsypujemy mąką. Przykrywamy natłuszczoną folią albo ściereczką na 15 minut, żeby odpoczęło. Siekamy na drobno cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę oraz czosnek. Musi nam się to zeszklić. Dodajemy potem pokrojone grzyby. Mamy wybór albo mrożone albo suszone. Tylko, że przy suszonych musimy uprzednio je namoczyć. Podsmażamy nasze grzyby. Dodajemy ugotowaną soczewicę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem i podsmażamy razem jeszcze chwilę do momentu, kiedy odparuje nam całkowicie płyny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy to energicznie. Zestawiamy to z ognia i musimy to przestudzić. Rozwałkowujemy ciasto i sklejamy pierogi nadziewając je wcześniej przygotowanym farszem. Używamy ulubionego sposobu. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy przez kilka minut do momentu wypłynięcia. Osączamy z wody pierogi i okraszamy według uznania. Możemy też użyć podsmażonej na oliwie, lub innym tłuszczu, cebulki.
  Teraz mamy przepyszne pierogi z soczewicą. Smacznego!

Komentarze