Pierogi z soczewicą i parmezanem

W poprzednich tekstach było trochę o słodkościach. Teraz dla kontrastu wypada podać coś bardziej treściwego, czyli to, co wspaniale nada się na obiad lub kolację. Mowa tu o pierogach z soczewicą, które po okresie dominacji kapuścianego nadzienia będą idealnym uzupełnieniem pierogowego menu. Pierogi z soczewicą gościły już na niniejszym blogu. Były też pierogi z soczewicą, których ciasto zawierało dodatek szpinaku. Dziś proponuję pierogi z soczewicą i parmezanem. Szczegóły poniżej.

Składniki na ciasto:
40 dag mąki, 3 łyżki stopionego masła, odrobina soli, ciepła woda
Składniki na farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule, 3 łyżki tartego parmezanu, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę namoczyć na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie ugotować w dużej ilości osolonej wody, około 20 do 30 minut do miękkości. Osączyć na sicie. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do cebuli dodać ugotowaną soczewicę, przesmażyć, a następnie doprawić solą oraz pieprzem i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowaną soczewicę połączyć z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać stopione masło i odpowiednią ilość wody, by można było zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować gałkę, rozwałkować ją i wykrawać krążki ciasta. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 4 minuty do wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi odcedzić z wody, a następnie obsmażyć na maśle.

Pierogi z soczewicą to nie tylko smaczne danie. Soczewica zawiera również wiele cennych dla naszego organizmu składników. Dlatego warto od czasu do czasu przypominać sobie o istnieniu tej rośliny i przygotować z niej pyszne pierogi, krokiety lub inne dania.

Komentarze