W poprzednich tekstach było trochę o słodkościach.
Teraz dla kontrastu wypada podać coś bardziej treściwego, czyli to, co
wspaniale nada się na obiad lub kolację. Mowa tu o pierogach z soczewicą,
które po okresie dominacji kapuścianego nadzienia będą idealnym uzupełnieniem
pierogowego menu. Pierogi z soczewicą gościły już na niniejszym blogu. Były też
pierogi z soczewicą, których ciasto zawierało dodatek szpinaku. Dziś
proponuję pierogi z soczewicą i parmezanem. Szczegóły poniżej.
Składniki na ciasto:
40 dag mąki, 3 łyżki stopionego masła, odrobina soli, ciepła woda
Składniki na farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule, 3
łyżki tartego parmezanu, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę namoczyć na kilka godzin, najlepiej na noc.
Następnie ugotować w dużej ilości osolonej wody, około 20 do 30 minut do
miękkości. Osączyć na sicie. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do
cebuli dodać ugotowaną soczewicę, przesmażyć, a następnie doprawić solą
oraz pieprzem i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowaną soczewicę połączyć
z parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, dodać stopione masło i
odpowiednią ilość wody, by można było zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto
przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Ciasto podzielić na części. Z
każdej uformować gałkę, rozwałkować ją i wykrawać krążki ciasta. Na każdy
krążek nakładać farsz i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 4 minuty do wypłynięcia na
wierzch. Gotowe pierogi odcedzić z wody, a następnie obsmażyć na maśle.
Pierogi z
soczewicą to nie tylko smaczne danie. Soczewica zawiera również wiele cennych
dla naszego organizmu składników. Dlatego warto od czasu do czasu przypominać
sobie o istnieniu tej rośliny i przygotować z niej pyszne pierogi, krokiety lub
inne dania.
Komentarze
Prześlij komentarz