Zalety chleba razowego są
oczywiste a jego walory zdrowotne niepodważalne. Zarówno chleb żytni, jak i
pszenny, czy mieszany może być razowy. Zależy to, bowiem nie od rodzaju ziarna,
lecz od rodzaju przemiału tego ziarna na mąkę, z jakiej został upieczony chleb.
Mąka razowa jest gruba i ciemna, zachowuje jednak większość składników
odżywczych mielonego ziarna, dlatego chleb razowy jest tak wartościowy. Jeżeli
dodatkowo wzbogacimy go odżywczymi dodatkami na przykład ziarnami słonecznika
otrzymamy nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny chleb razowy ze słonecznikiem.
Takie smacznej zdrowe pieczywo oferuje nam Nowa Piekarnia z Łukowa, ale jeżeli
mamy czas możemy sami pokusić się o upieczenie chleba razowego ze słonecznikiem
według poniższego przepisu.
Składniki na 1 bochenek:
400 gram mąki razowej pszennej,
20 gram świeżych drożdży, 150 gram ziaren słonecznika, 1 łyżeczka cukru, sól.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z
cukrem, szczyptą soli w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 250 ml). Drożdżowy
rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Ziarna słonecznika lekko
podprażyć na suchej patelni do ich delikatnego zarumienienia, należy jednak
uważać, by nie przypalić ziaren. Kiedy wystygną, większą ich część (około 100
gram) zmielić w młynku lub drobno posiekać ostrym nożem. W misce połączyć mąkę
razową z rozczynem drożdżowym. Dodać zmielone ziarna i 25 gram całych ziaren
słonecznika (około 25 gram ma pozostać do posypania chleba po wierzchu). Wszystko
razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie
ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek chleba. Następnie przełożyć go na wcześniej
wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawić do ponownego podrośnięcia na
około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wierzch
chleba razowego ze słonecznikiem posmarować wodą i posypać pozostałymi
ziarnami. Piec 40-50 minut na środkowej półce piekarnika. Na dolną, zaś półkę
piekarnika dobrze jest wstawić metalowe naczynie z wodą.
Domowe pieczenie smacznego, aromatycznego
i bardzo zdrowego chleba razowego ze słonecznikiem to nie tylko satysfakcja
gotowego wypieku, to także przyjemność samego pieczenia, no i niczym
niezastąpiony unoszący się w domu zapach świeżo pieczonego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz