Pieczemy domowy chleb razowy ze słonecznikiem


Zalety chleba razowego są oczywiste a jego walory zdrowotne niepodważalne. Zarówno chleb żytni, jak i pszenny, czy mieszany może być razowy. Zależy to, bowiem nie od rodzaju ziarna, lecz od rodzaju przemiału tego ziarna na mąkę, z jakiej został upieczony chleb. Mąka razowa jest gruba i ciemna, zachowuje jednak większość składników odżywczych mielonego ziarna, dlatego chleb razowy jest tak wartościowy. Jeżeli dodatkowo wzbogacimy go odżywczymi dodatkami na przykład ziarnami słonecznika otrzymamy nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny chleb razowy ze słonecznikiem. Takie smacznej zdrowe pieczywo oferuje nam Nowa Piekarnia z Łukowa, ale jeżeli mamy czas możemy sami pokusić się o upieczenie chleba razowego ze słonecznikiem według poniższego przepisu.
Składniki na 1 bochenek:
400 gram mąki razowej pszennej, 20 gram świeżych drożdży, 150 gram ziaren słonecznika, 1 łyżeczka cukru, sól.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z cukrem, szczyptą soli w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 250 ml). Drożdżowy rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Ziarna słonecznika lekko podprażyć na suchej patelni do ich delikatnego zarumienienia, należy jednak uważać, by nie przypalić ziaren. Kiedy wystygną, większą ich część (około 100 gram) zmielić w młynku lub drobno posiekać ostrym nożem. W misce połączyć mąkę razową z rozczynem drożdżowym. Dodać zmielone ziarna i 25 gram całych ziaren słonecznika (około 25 gram ma pozostać do posypania chleba po wierzchu). Wszystko razem zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i uformować bochenek chleba. Następnie przełożyć go na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wierzch chleba razowego ze słonecznikiem posmarować wodą i posypać pozostałymi ziarnami. Piec 40-50 minut na środkowej półce piekarnika. Na dolną, zaś półkę piekarnika dobrze jest wstawić metalowe naczynie z wodą.
Domowe pieczenie smacznego, aromatycznego i bardzo zdrowego chleba razowego ze słonecznikiem to nie tylko satysfakcja gotowego wypieku, to także przyjemność samego pieczenia, no i niczym niezastąpiony unoszący się w domu zapach świeżo pieczonego chleba.  

 

Komentarze