Kuleczki serowe na tłusty czwartek

Przed nami tłusty czwartek. Staniemy przed dylematem – albo zachować tradycję nie zważając na dostarczone kalorie, albo zachować dietetyczną dyscyplinę, nie bojąc się przesądów mówiących o niepowodzeniach, jeżeli nie zjemy pączka lub faworka. Idealnym kompromisem na wyjście z tej „skomplikowanej” sytuacji powinno być spożycie jednej z tych słodkości i udanie się na spacer. Mało odkrywcze, ale chyba jedyne rozwiązanie.
To tyle, jeżeli chodzi o wstęp. Pączki i faworki to nie wszystkie słodkości przygotowywane na ten dzień. Jeżeli mamy chwilę czasu, możemy przygotować też inne specjały. Mogą to być serowe kule, na które przepis umieszczam poniżej.

Składniki:
2,5 szklanki mąki, 5 jajek, 150 g cukru, 500 g białego sera, 5 łyżek śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, olejek rumowy, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ser zemleć w maszynce. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać śmietanę i, dalej ucierając, zmielony ser. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy serowej. Na koniec wlać odrobinę olejku rumowego. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Łyżką namoczoną w wodzie nabierać ciasto, następnie formować w dłoniach kulki. Układać je na stolnicy oprószonej mąką. Smażyć na głębokim, gorącym oleju. Po usmażeniu odsączyć i posypać cukrem pudrem.

Jeżeli komuś będzie mało słodkiego, może do schłodzonych serowych kuleczek podać konfiturę. Jak już napełnimy nasze żołądki kulkami, pączkami i faworkami, spokojni o dochowanie tradycji, możemy z czystym sumieniem przystąpić do przykręcenia dietetycznej śruby. Aby do świąt.

Komentarze