Prosty, ale jakże smaczny sernik
na kruchym to wypiek znany nie tylko smakoszom serników, ale chyba każdemu z
nas. Pewnie też każda domowa gospodyni ma swój wypraktykowany przepis na to tradycyjne
dosyć często pieczone ciasto.
Znalazłam ostatnio bardzo stary
przepis na sernik na kruchym z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, który nieco
mnie zainteresował i zachęcił do jego upieczenia. Dodam jeszcze tylko, że
wypiek udał się wspaniale.
Składniki na ciasto kruche:
250 gram mąki, ½ szklanki cukru
pudru, 100 gram masła, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie
cukru waniliowego.
Składniki na masę serową:
1 ½ kg twarogu, 8 jajek, 50 dag
cukru, ½ kostki masła, 2 ugotowane ziemniaki, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka
grysiku, 5 dag rodzynek, 5 dag posiekanych orzechów, skórka pomarańczowa.
Wykonanie sernika na kruchym:
Na stolnicy przesiać mąkę, dodać
masło i wysiekać nożem. Następnie dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy
i proszek do pieczenia, po czym dosyć szybko zagnieść ręką kruche ciasto, gdyby
masło nie zabrało mąki można dodać łyżkę śmietany. Zwinąć ciasto w kulę i
włożyć do lodówki do schłodzenia.
Twaróg oraz ugotowane ziemniaki zemleć
2 razy w maszynce. W misce mikserem utrzeć żółtka z cukrem powoli dodawać
zmielony twaróg z ziemniakami ciągle ucierając. Pod koniec dodać roztopione
masło, mąkę pszenną oraz grysik. Ucierać jeszcze przez chwilę do uzyskania
gładkiej jednolitej masy serowej. Dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Białka
ubić na sztywno z odrobiną soli i delikatnie cały czas mieszając łyżką dodawać
pianę z białek do masy serowej.
Schłodzone kruche ciasto
przełożyć na stolnicę, rozwałkować, przełożyć na wcześniej wyłożoną papierem do
pieczenia blachę i krótko przez około 15 minut podpiec w piekarniku. Na
podpieczone kruche ciasto przelać masę serową, włożyć do piekarnika nagrzanego
do temperatury 180 stopni i piec przez około 60 minut.
Należy pamiętać, że jeszcze
ciepłego sernika na kruchym nie można wyjmować z blachy, bo grozi to
rozsypaniem jeszcze niewytężonego i scalonego ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz