Mąka żytnia jest najcenniejszą spośród wielu rodzajów
mąk. Zawiera liczne minerały, witaminy oraz błonnik, który reguluje pracę
układu pokarmowego. Produkty z mąki żytniej są też zalecane w profilaktyce
nowotworowej, a zawarte w tej mące składniki pozwalają obniżać poziom złego
cholesterolu. Pieczywo z mąki żytniej jest więc zalecane przez dietetyków w zdrowej
i zrównoważonej codziennej diecie.
Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z mąki
żytniej jest chleb żytni. Chleby żytnie powstają na bazie mąki o typie 720, 850,
1400 oraz razowej o typie 2000. Do pieczenia chleba wykorzystuje się zakwas lub
drożdże, a czasem oba składniki. Obecnie mamy do dyspozycji wiele rodzajów tego
chleba. Chleb żytni może być wyprodukowany tylko z mąki żytniej lub mąki
żytniej razowej, może być też z niewielką domieszką innych mąk lub w zbliżonej
zawartości obu mąk. Mamy wówczas do czynienia z równie zdrowym chlebem
mieszanym.
Na przykładzie Nowej Piekarni z Łukowa możemy
zaobserwować jak wielką reprezentację posiadają chleby z tego rodzaju mąki.
Możemy dostrzec tam chleb żytni wileński, chleb dobry, chleb Słowian lub chleb
kanapkowy. Niektóre z nich posiadają domieszkę mąki graham lub tak jak chleb
Słowian mąki pszennej z dodatkiem wartościowych ziaren. Jeszcze inne wsparte są
maślanką lub miodem. Jeżeli chodzi o dodatki warto wspomnieć o chlebie razowym
ze słonecznikiem, chlebie żytnim lnianym lub chlebie pełnoziarnistym z dynią.
Chleby z mąki
żytniej były wypiekane od wielu pokoleń. Ostatnimi czasy po pewnej dominacji
jasnego pszennego pieczywa, żytnie produkty ponownie wróciły do łask. Ma to
związek z większą dbałością o zdrowe odżywianie, którego elementem jest i
powinien być chleb żytni.
Komentarze
Prześlij komentarz