Kilka słów o chlebie żytnim

Mąka żytnia jest najcenniejszą spośród wielu rodzajów mąk. Zawiera liczne minerały, witaminy oraz błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Produkty z mąki żytniej są też zalecane w profilaktyce nowotworowej, a zawarte w tej mące składniki pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Pieczywo z mąki żytniej jest więc zalecane przez dietetyków w zdrowej i zrównoważonej codziennej diecie.
Najpopularniejszym produktem wytwarzanym z mąki żytniej jest chleb żytni. Chleby żytnie powstają na bazie mąki o typie 720, 850, 1400 oraz razowej o typie 2000. Do pieczenia chleba wykorzystuje się zakwas lub drożdże, a czasem oba składniki. Obecnie mamy do dyspozycji wiele rodzajów tego chleba. Chleb żytni może być wyprodukowany tylko z mąki żytniej lub mąki żytniej razowej, może być też z niewielką domieszką innych mąk lub w zbliżonej zawartości obu mąk. Mamy wówczas do czynienia z równie zdrowym chlebem mieszanym.
Na przykładzie Nowej Piekarni z Łukowa możemy zaobserwować jak wielką reprezentację posiadają chleby z tego rodzaju mąki. Możemy dostrzec tam chleb żytni wileński, chleb dobry, chleb Słowian lub chleb kanapkowy. Niektóre z nich posiadają domieszkę mąki graham lub tak jak chleb Słowian mąki pszennej z dodatkiem wartościowych ziaren. Jeszcze inne wsparte są maślanką lub miodem. Jeżeli chodzi o dodatki warto wspomnieć o chlebie razowym ze słonecznikiem, chlebie żytnim lnianym lub chlebie pełnoziarnistym z dynią.
Chleby z mąki żytniej były wypiekane od wielu pokoleń. Ostatnimi czasy po pewnej dominacji jasnego pszennego pieczywa, żytnie produkty ponownie wróciły do łask. Ma to związek z większą dbałością o zdrowe odżywianie, którego elementem jest i powinien być chleb żytni.

Komentarze